Agressieve automobilist van Avondvierdaagse Westerbork voor de rechter: man wordt verdacht van bedreiging en huiselijk geweld

De automobilist die vorig jaar een groep kinderen en begeleiders tijdens de Avondvierdaagse in Westerbork de stuipen op het lijf joeg, verschijnt donderdag voor de rechter vanwege zijn agressieve rijgedrag.

De 59-jarige Westerborker wordt verdacht van bedreiging. Daarnaast staat hij ook terecht voor huiselijk geweld.

De man veroorzaakte volgens veel getuigen een ontzettend gevaarlijke situatie toen hij op de avond van 15 mei op hoge snelheid kwam aanrijden bij het B.G. Van Weezelplein. Net toen een groep wandelaars, onder wie veel kinderen, vanuit de Roessinghkamplaan de weg overstak richting het plein, wilde de man vanaf het Van Weezelplein linksaf het Westeinde opdraaien.

Verkeersregelaar geraakt

De man was niet van plan te wachten en de begeleiders konden net op tijd de overstekende kinderen wegtrekken. Toen een verkeersregelaar de situatie probeerde te sussen, reed de verdachte volgens getuigen opeens hard achteruit, waardoor hij opnieuw kinderen in gevaar bracht. Daarna reed hij boos weg en raakte met zijn zijn autospiegel de verkeersregelaar.

Geen poging tot doodslag

Omdat getuigen hem herkenden, kon hij niet veel later worden opgepakt. Hij werd aanvankelijk door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging tot doodslag. Die verdenking is afgezwakt tot een bedreiging, omdat er geen bewijs is dat de man bewust het risico heeft genomen dat er doden zouden vallen. Daarom werd de Westerborker vorig jaar ook na één dag voorarrest vrijgelaten.

,,Dat is ook nooit zijn intentie geweest”, reageert advocaat Margriet Dekens, die de man bijstaat. ,,Uit de tenlastelegging blijkt wel dat de situatie minder ernstig was dan die aanvankelijk werd voorgesteld.” Toch zat de schrik er bij met name de jonge wandelaars goed in en kregen zij achteraf op school bezoek van de wijkagent om te kunnen bespreken wat ze hadden gezien.

Mishandeling partner

De man moet zich bij de politierechter in Assen donderdag ook verantwoorden voor huiselijk geweld. Een maand na het incident tijdens de Avondvierdaagse heeft hij volgens het OM zijn partner mishandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu