Akkoord over nieuwe cao voor personeel Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum

De locatie van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum. Foto: Fresenius Kabi Emmen

FNV en CNV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de medewerkers vanFresenius HemoCare Netherlands in Emmer-Compascuum.

Vakbondsleden stemmen volgende week over de nieuwe cao die voor drie jaar geldt.

De nieuwe overeenkomst levert het personeel van de bloedzakkenfabrikant jaarlijks 2,5 procent meer loon op. Ook hebben de vakbonden afspraken gemaakt over de invoering van een regeling arbeidsduurverkorting voor oudere medewerkers.

Sondevoeding

Fresenius is sinds 1997 in Emmer-Compascuum gevestigd. Aanvankelijk maakte het bedrijf in de fabriek infuusvloeistof en bloedzakken. Vanaf 2015 werden er louter plastic setjes gemaakt die nodig zijn voor verschillende vormen van bloedtransfusie.

Omdat er in de Dominicaanse Republiek een Fresenius Kabi-fabriek staat die deze zogeheten transfusiedisposables tegen veel lagere kosten kan maken, wordt de productie van deze setjes door deze fabriek overgenomen. In Emmer-Compascuum ontstond de angst dat Fresenius het dorp helemaal zou verlaten, maar dat gebeurde niet.

Het bedrijf gaat zich nu toeleggen op sondevoeding, die patiënten voor en na een operatie in een ziekenhuis krijgen. De provincie Drenthe en de gemeente Emmen steunen de transitie met 1,9 miljoen euro, waarvan de provincie 1,4 miljoen voor zijn rekening neemt. Het bedrijf zelf, dat de hoofdvestiging in het Duitse Bad Homburg heeft, investeert circa 100 miljoen euro.

Over het sociaal plan voor 50 boventallige medewerkers werden al twee rechtszaken gevoerd, maar ook daar zijn nu afspraken over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu