Waar zijn de vijf ontsnapte wasberen van Wildlands Emmen gebleven? De laatste weken is er geen enkel spoor

De vijf wasberen die vorige maand zijn ontsnapt uit hun verblijf in Wildlands Emmen zijn niet meer in het dierenpark. Daar gaat althans Wildlands van uit. De laatste weken is er geen enkel spoor meer van de dieren in het park gevonden. Ook niet buiten Wildlands overigens.

Wildlands in Emmen mist vijf reislustige wasberen. Niemand weet waar ze zijn.

Wildlands in Emmen mist vijf reislustige wasberen. Niemand weet waar ze zijn. Foto: Wildlands

De vijf ontsnapte dieren maken deel uit van een groep van elf Limburgse wasberen die halverwege juli in Emmen arriveerde. Zij kwamen in een verblijf met tien oudere soortgenoten die al langer in Wildlands wonen.

Halverwege augustus kwamen de verzorgers erachter dat het gezelschap niet meer compleet was. Kort daarna werd op wandelpaden in het dierenpark wasberenpoep gevonden. Maar dat was dan ook meteen het laatste concrete spoor dat de reislustige wasbeertjes achterlieten.

‘Het kan niet anders dan dat ze eruit zijn geklommen’

Het buitenverblijf is een ruimte van zo’n 30 bij 40 meter dat vol ligt met rotsen en boomstammen. Dat gebied is inmiddels grondig geïnspecteerd. Er zaten geen gaten in de omheining en ook zijn er geen tunnels aangetroffen.

,,Dat kan niets anders betekenen dan dat de vijf vermiste wasberen eruit zijn geklommen. We gaan om die reden het buitenverblijf zo aanpassen dat dit hopelijk niet meer kan gebeuren’’, zegt Hanneke Wijshake, woordvoerster van Wildlands. Alle overgebleven wasberen zitten momenteel binnen, ook de oudere exemplaren die al langer in Emmen waren.

Om de dieren te vangen, plaatste Willands kort na de verdwijning in en rond de dierentuin zo’n twintig vangkooien met daarin vlees, vis en gevogelte. Tot op heden dus zonder resultaat. Omdat de kans bestond dat de wasberen het park verlieten, werd de dierenambulance ingeschakeld.

Meerdere meldingen over levende en dode dieren: geen wasbeer

Wijshake: ,,We hebben meerdere tips gekregen van mensen die zeggen een of meer wasberen te hebben gezien. Maar kwamen mensen van de dierenambulance of wij ter plaatse, dan werd er niets aangetroffen. Ook waren er mensen die aangaven dat ze een dood dier langs de weg hadden zien liggen. Geen van de dieren bleek een wasbeer te zijn.’’

Alle dieren zijn voorzien van een chip, maar daarmee kunnen ze niet worden opgespoord. Mensen die een wasbeer denken te zien, wordt aangeraden zo snel mogelijk de dierenambulance te bellen. ,,Je mag in de buurt blijven, maar jaag het dier alsjeblieft niet op.’’

‘Het zijn alleseters. Ze kunnen zichzelf prima in leven houden’

Volgens Wijshake hoeven mensen niet bang te zijn. ,,Wasberen zijn mensenschuw en deze dieren zijn in quarantaine geweest en behandeld. Ze brengen dus ook geen ziektes over.’’ Wasberen zijn wat voedsel betreft niet kieskeurig, het zijn alleseters. Ze kunnen zich volgens Wildlands op eigen kracht prima in leven houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu