Albert-Jan (20) uit Meppel verongelukte bij Ruinerwold, zijn vrienden rouwen: 'Appie stond altijd voor een ander klaar. Juist dat werd hem fataal'

De vriendengroep van de 20-jarige Albert-Jan uit Meppel is er kapot van. Afgelopen zondag verloren zij hun ‘Appie’ na een zwaar auto-ongeluk bij Ruinerwold. „Zijn laatste euro zou hij nog aan iemand anders geven. Hij stelde anderen altijd voorop. Dat werd hem uiteindelijk fataal.”

Links een foto van de plek van het ongeluk. Rechts Albert-Jan uit Meppel. Foto: Jeroen Kelderman/Eigen foto.

Links een foto van de plek van het ongeluk. Rechts Albert-Jan uit Meppel. Foto: Jeroen Kelderman/Eigen foto.

De plek van het ongeluk, langs de kant van de weg op Haakswold, is een bedevaartsoord geworden na het fatale ongeluk van afgelopen zondag. Tientallen boeketten stapelen zich op voor de boom waartegen de bus van Albert-Jan zondagochtend vroeg tot stilstand kwam.

Dinsdagmiddag verzamelen jong en oud zich langs de autoweg. „Iedereen kende Appie! Van Meppel, Staphorst tot Steenwijk, hij maakte overal vrienden”, zegt de een. „Hij zal nooit vergeten worden”, reageert een ander.

De 20-jarige Meppeler had een grote vriendenkring. Doordeweeks werkte hij als kraanmachinist in Duitsland. Zodra hij weer thuis was, hing zijn vrije tijd van gezelligheid aan elkaar.

Zo ook die bewuste zaterdagavond.

Hond uitlaten

Het moest een hartverwarmende bijeenkomst worden in Ruinerwold. Een vriendin zou voor een half jaar naar België vertrekken voor haar studie. Maar niet zonder een afscheidsfeestje; een woord dat met terugwerkende kracht een tragische lading heeft gekregen.

‘Appie’, zoals Albert-Jan bij iedereen bekend stond („Hij stelde zich ook nooit met zijn echte naam voor”, zegt neef Kevin), besloot om een bekende op het feestje heen en weer te rijden naar Meppel, zodat die zijn hond even kon uitlaten. Het goede hart van Appie spreekt ook die nacht, want eerder naar huis gaan bij een feestje komt niet voor in de gebruiksaanwijzing van de Meppeler. Zelfs niet deze zaterdagavond, of beter zondagochtend, waarop hij de ‘Bob’ is.

„Nooit dacht hij aan zichzelf. Een ander kwam altijd eerst”, zegt goede vriendin Amber. „En het lijkt hem fataal te zijn geworden”, verzucht neef Kevin.

Met de feestlocatie alweer in zicht, nog zo’n vijfhonderd meter te gaan, slaat het noodlot toe.

Vernietigende boodschap

Door nog onbekende oorzaak raakt het busje van de weg, raakte een aantal bomen en komt dan tot stilstand. De chauffeur wordt uit de auto geslingerd. De 22-jarige bijrijder weet ondanks kwetsuren in zijn arm, ribben, nek en rug zelf het wrak te verlaten en treft het lichaam van Appie nagenoeg levenloos in de berm aan.

Een busje van het lokale taxibedrijf is toevallig als eerste bij de ravage en sluit de weg af, om vervolgens de dichtstbijzijnde buren te wekken. Politie en ambulance rukken uit. De vriendengroep, zo’n vijfhonderd meter verderop, krijgt er niets van mee.

Tot de telefoon van een van de feestvierders gaat en de gehavende passagier in paniek zijn verhaal doet. Niet veel later staat de politie op de stoep, met het vernietigende en verdrietige nieuws: Appie heeft het inderdaad niet overleefd.

„Ik weet niet meer precies wat ik heb gedaan, nadat de politie bij ons was binnengekomen”, zegt Amber beduusd. „Het werd gewoon zwart voor mijn ogen. Ik hield mezelf steeds voor: ‘Dit kan niet. Hij zou ons nog terug naar Meppel rijden. Dit kan niet. Dit kan niet.’ Het voelt alsof hij zo weer binnen kan komen wandelen.”

„Het is nog steeds onwerkelijk”, zegt Kevin, die zondagochtend vroeg hoorde van de dood zijn neefje. „Eerder die zaterdag zat-ie nog bij mij op de bank, en nu is hij er niet meer. We zijn er als familie echt helemaal kapot van.”

Vrachtwagenchauffeur, net als zijn vader

De jonge Meppeler had nog veel te verwezenlijken, zegt Kevin. Werken als vrachtwagenchauffeur was zijn droom. Zoals zijn vader dat altijd deed. Over een paar weken zou hij een sollicitatiegesprek hebben, om daarna de chauffeursopleiding te gaan volgen. Daar komt het nu niet meer van. „En dat verdient diegene die altijd voor anderen klaarstond nou juist niet”, zegt Kevin.

Zaterdagochtend zal een erehaag de kist en de nabestaanden van Appie begeleiden naar het crematorium in Meppel. Naar verluidt mag de passagier, als complicaties uitblijven, nog deze week het ziekenhuis verlaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu