Alders komt naar Langelo

Alders

Inwoners van Langelo en Steenbergen krijgen binnenkort Hans Alders op bezoek. De nationaal coördinator aardbevingen Groningen hoort de klachten aan over schade aan hun woningen.

Inwoners van Langelo en Steenbergen krijgen binnenkort Hans Alders op bezoek. De nationaal coördinator aardbevingen Groningen hoort de klachten aan over schade aan hun woningen.

Minister Henk Kamp van economische zaken zegde tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gasbesluit toe dat Alders in gesprek gaat met bewoners rond de ondergrondse gasopslag in Langelo. CDA-kamerlid Agnes Mulder uit Assen maakte zich daar sterk voor. ,,Ik houd Kamp aan zijn woord. Het is een mooie toezegging. Voor bewoners is het moeilijk individueel je recht te halen bij een groot bedrijf als de NAM.”

De scheuren in de woningen in Langelo en omgeving zijn volgens bewoners het gevolg van de gasopslag. Het ondergrondse reservoir is vorig jaar vergroot van 3 naar 7 miljoen kubieke meter om het Groninger gasveld te ontlasten. In koude tijden kan de NAM meer gas oppompen en in de zomer kan het gasbedrijf meer gas injecteren. Dat zou de druk in gasveld veranderen.

Een recent onderzoek van Arcadis wees uit dat er geen relatie is tussen de uitbreiding van de gasopslag en de schade aan 35 woningen, boerderijen en bedrijven rond Langelo. Wat de schade wel veroorzaakt is niet in geheel duidelijk. In een aantal gevallen ligt het volgens Arcadis aan de constructie van de panden.

De getroffen bewoners betwijfelen de conclusies in het rapport. Zo zou er alleen onderzoek gedaan zijn naar aardbevingen en niet naar andere trillingen in de ondergrond. Aardbevingen zijn sinds 1999 niet meer gemeten in het veld rond Langelo. Toen was het nog niet in gebruik als gasopslag. De schaderegeling geldt volgens Mulder niet alleen voor aardbevingen als gevolg van gaswinning, maar voor alle gevolgen van mijnbouwactiviteiten. Dat kan ook schade door bodemdaling zijn.

Minister Kamp zegde ook toe dat er een meldpunt komt voor mensen buiten de provincie Groningen die schade ondervinden van de gaswinning. ,,In Groningen is er het Centrum Veilig Wonen. Ook burgers in Drenthe kunnen zich straks hun schade bij zo'n meldpunt melden. Bijvoorbeeld Aa en Hunze, Tynaarlo, en Emmen”, aldus Agnes Mulder. Hier doen zich ook bevingen voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu