Aldi blijft azen op plek naast Albert Heijn in Zuidlaren

Aldi ziet het nog steeds helemaal zitten: een plek naast Albert Heijn of Jumbo in Zuidlaren. Nog steeds willen de supermarkten in Zuidlaren iets anders dan de gemeente wil.

De tijdelijke winkel van Albert Heijn op het PBH-terrein in Zuidlaren.

De tijdelijke winkel van Albert Heijn op het PBH-terrein in Zuidlaren. Foto DvhN

Zuidlaren lijkt de coronacrisis relatief goed door te komen. Het is druk in het dorp, de nieuwe Albert Heijn lijkt veel mensen uit de regio te trekken en uit ondernemerskringen klinken optimistische geluiden. Er liggen ook al een jaar gemeentelijke plannen om de dorpskern op te knappen. Alleen: er is nog steeds geen overeenstemming met enkele hoofdrolspelers, de supermarktbedrijven.

Supermarkten: wie komt waar?

Een prijsvechter in het pand aan de Stationsweg waar tot voor kort Albert Heijn zat, de Jumbo en de Albert Heijn rondom de Brink. Zo wil de gemeente de supermarkten spreiden over het dorp. Albert Heijn zit nu tijdelijk op het Prins Bernardhoeve-terrein (PBH-terrein) aan de Brink, met de nadruk op tijdelijk. Het is niet gezegd dat AH daar mag blijven, een ander supermarktbedrijf moet ook een kans krijgen.

Discounter Aldi wil zich graag in het dorp vestigen, maar heeft andere plannen dan de gemeente. Een woordvoerder bevestigde deze week dat de prijsvechter nog steeds op het PBH-terrein wil. „Ons bod om daar grond te kopen, geldt nog steeds. We vinden het jammer dat er nooit op onze substantiële bieding door de gemeente is gereageerd.”

Aldi wil goed bereikbaar zijn en gratis parkeerruimte. Dat wordt aan de Stationsweg lastig. En Aldi wil best naast Albert Heijn op het PBH-terrein. „De locatie leent zich daar goed voor”, aldus de woordvoerder.

Albert Heijn zit nu eindelijk goed

Franchisenemer Hans Hendrikse van Albert Heijn heeft het prima naar zijn zin op het PBH-terrein. Na jaren van soebatten en juridische procedures kon hij eind vorig jaar eindelijk de gemeentelijke toezegging verzilveren om daar een tijdelijke winkel te mogen openen. Daar wil hij niet weer weg.

De gemeenteraad wil slechts één supermarkt op dat terrein. Eerst was er sprake van dat er drie mochten komen, maar nu wil de gemeente de supermarkten - publiekstrekkers bij uitstek - spreiden over het dorp.

„Ik moet de supermarkten een gelijk speelveld bieden”, zegt wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo). Hij wil Aldi niet naast AH of Jumbo, want twee supermarkten zullen elkaar versterken, verwacht hij. Maar als Aldi niet naar de Stationsweg wil? „Ik ben niet met Aldi getrouwd. De gemeente kan ook een ander supermarktbedrijf de gelegenheid geven zich in Zuidlaren te vestigen.”

Nachtmerrie

Wat Kraaijenbrink betreft, kan AH nog steeds terugkeren naar de Stationsweg, mochten alle onderhandelingen spaak lopen. „De afspraak is ook dat ze dit in principe moeten doen.” Voor Hendrikse is dat een nachtmerrie, want op die krappe locatie kon hij niet uit de voeten. Deze week stelde Hendrikse dat er waarschijnlijk nog dit jaar een nog niet bij naam te noemen nieuwe huurder komt op die locatie. Als de Stationsweg verhuurd is, is dat misschien een drukmiddel om toch op het PBH-terrein te blijven.

Maar zo werkt het niet, zegt Kraaijenbrink. „Die nieuwe huurder aan de Stationsweg komt er ook op tijdelijke basis. AH kan ons zo niet voor een voldongen feit stellen. We onderhandelen gewoon verder met de supermarktpartijen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu