Alle afspraken met Rijk staan op losse schroeven

Alle afspraken tussen de provincie Drenthe en het Rijk staan op losse schroeven als minister Ard van der Steur een gevangenis in Veenhuizen sluit.

Afspraak is afspraak, zeggen de gedeputeerden in koor. Ze vallen commissaris van de koning Jacques Tichelaar bij die dinsdagmorgen al verklaarde dat hij het kabinet aan de gemaakte afspraken over het open houden van beide gevangenissen in Veenhuizen houdt. En als de minister die verbreekt, kunnen wij dat ook, voegde Tichelaar er aan toe, verwijzend naar afspraken over asielzoekers en windmolens.

De gedeputeerden bladeren nu door hun portefeuilles om te inventariseren welke afspraken er nog meer met het Rijk zijn gemaakt. Die zullen ze allemaal opnieuw tegen het licht houden als Van der Steur voet bij stuk houdt.

Status plannen onduidelijk

Het is nog wel de vraag of de soep zo heet gegeten wordt als zij nu is opgediend, geeft gedeputeerde Henk Brink (VVD) toe. Van der Steur heeft maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat sluiting van gevangenissen onvermijdelijk is. Hij heeft daarin niets gezegd over de gevangenissen in Veenhuizen of over die in Ter Apel. Wel heeft het personeel in beide plaatsen te horen gekregen dat er een gevangenis in Veenhuizen dicht zou gaan, net als die in Ter Apel.

,,We hebben de minister nog niet kunnen vragen wat nu precies de status is van zijn plannen’’, verklaart Brink. ,,Vanwege de aanslagen in Brussel heeft de minister van veiligheid dinsdag wel wat anders aan zijn hoofd gehad.’’ Wel heeft Brink via de SMS contact gehad met zijn partijgenoot, staatssecretaris Klaas Dijkhoff van veiligheid en justitie. ,,Hij verblijft momenteel in het buitenland, maar hij heeft mij verzekerd dat hij zeer serieus naar ons standpunt zal kijken.’’

De voorgenomen sluiting van een gevangenis in Veenhuizen heeft tot grote woede geleid bij het college van Gedeputeerde Staten, vooral omdat staatssecretaris Fred Teeven zo’n anderhalf jaar nog verzekerd heeft dat er van sluiting geen sprake meer zou zijn. Teeven is inmiddels afgetreden en opgevolgd door Dijkhoff, terwijl Van der Steur minister Ivo Opstelten heeft opgevolgd. ,,We kunnen ons voorstellen dat je niet tot in alle eeuwigheid kunt beloven dat gevangenissen open blijven. Maar binnen anderhalf jaar terugkomen op een afspraak is wel erg snel. Als de minister tenminste inderdaad een gevangenis in Veenhuizen wil sluiten.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu