Alleen Wakker Emmen moet nog enthousiast worden

Alleen Wakker Emmen moet nog enthousiast worden

Meijer

Gert Meijer

Dirk van Dijken (CDA) zag zichzelf al rondjes rennen over de savanne en Jenneke Ensink (LEF!) had al een fantasie over de jeugd van het Terra College, zich lekker uitlevend op het groen in het park.

De raadscommissie was donderdagavond best enthousiast over het zogenoemde inspiratiekader dat de gemeente Emmen in opdracht van wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) heeft opgesteld over de toekomst van de oude dierentuin. Concrete plannen staan er niet in, maar het stuk is dan ook louter bedoeld om een richting aan te geven. Dat de savanne het centrale punt wordt, met daar omheen wandelpaden en een mogelijk cultureel kwartier nabij de huidige ingang – dat is de afgelopen maanden al heel vaak geopperd.

Maar het wachten is op de échte plannenmakers, liefst met een grote buidel met geld. Mensen die willen investeren in bijvoorbeeld horeca, kleinschalige woonparkjes of andere verblijfsaccommodatie. Aan de hand van het inspiratieboek, dat de raad eind deze maand definitief vaststelt, moeten die partijen zich melden bij de gemeente. En het liefst zo snel mogelijk, want hoe meer er in en om de oude dierentuin gebeurt, hoe beter dat is voor de beleving in en om de Hoofdstraat. En de middenstand aldaar.

Het liefst hadden sommige fracties dat het college al wat minder abstract was. Guido Rink (PvdA) bijvoorbeeld wilde voorkomen ,,dat we straks overrompeld worden door een serie toevalligheden''. En Bernadette van der Woude (GroenLinks) opperde, geheel tegen de wiskundige logica in, dat er eigenlijk meer centrale punten moeten komen. ,,Maar dan moet het college helderder aangeven wat wel en niet kan. En niet direct overstag gaan bij private partijen met eurotekens in de ogen.''

Carmen Hoogeveen (D66) kon het niet laten om het door haar omarmde stationsplan van twee studenten nog eens te noemen, en Henk Huttinga (ChristenUnie) besteedde terecht nog even aandacht aan de grondlegger van de hele vernieuwing, binnenstadsarchitect Ashok Bhalotra. Door de ziekte van zijn vrouw heeft de Rotterdammer zich teruggetrokken,

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) kijkt ook uit naar het park. ,,Een park dat altijd een park moet blijven, met op verschillende plekken iets te doen.'' Hij stelt voor om Emco en BuurtSupport in te schakelen voor gezamenlijk onderhoud.

Eigenlijk was iedereen enthousiast over het zogenoemde inspiratiekader, behalve de partij van wethouder Jisse Otter zelf. Liever herhaalde fractievoorzitter Gunnar Jens Bijlsma van Wakker Emmen nog maar eens dat zijn fractie een roepende in de woestijn was toen die zei dat het kloppend hart van het centrum zou verdwijnen. Dat de nieuwe bezoekers van Wildlands niet doorlopen naar het oude centrum ,,gezien de tijd die er nodig is om Wildlands te bezoeken.'' Natuurlijk, een basisniveau om het publiek op korte termijn te bedienen is belangrijk. Net als de instandhouding en mogelijke uitbreiding van de kinderboerderij, plus wat horeca. Maar erg enthousiast klonk het allemaal niet.

En dus vroeg de CDA'er Dirk van Dijken voor alle zekerheid nog even aan Bijlsma wat hij van het inspiratiestuk zelf vond. Bijlsma bleef stoïcijns voor zich uit kijken. Verder dan ,,De tijd zal het leren'' kwam hij niet.

Nieuws

Meest gelezen

menu