Coevorden wil net zoveel aandacht van provincie Drenthe als Hoogeveen, Emmen, Meppel en Assen

Ook Coevorden werkt voortvarend aan de binnenstad, en discussieert hierover met de inwoners, zoals op deze foto. Foto: Boudewijn Benting

Als oudste stad van Drenthe mag Coevorden niet in het rijtje van ‘Hemasteden’ in Drenthe ontbreken die extra aandacht krijgen van de provincie.

Dit betoogde burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden woensdag in de Statencommissie voor financiën. Die boog zich over de zogenoemde investeringsagenda, het plan om 63 miljoen euro te investeren in de Drentse economie en samenleving.

Groen en geel

Een belangrijk onderdeel van het plan is de versterking van Hoogeveen, Emmen, Meppel en Assen, de Hema-kernen dus. Bouwmeester ergert zich er groen en geel aan dat Coevorden niet in dit rijtje staat.

Niet alleen vanwege het lange, roemruchte verleden van de vestingstad, maar ook omdat, aldus Bouwmeester, het stadsbestuur zijn nek ver uitsteekt om Coevorden een goede toekomst te geven. Coevorden, zegt Bouwmeester, is nog steeds de poort van zuid naar noord en van Nederland naar Duitsland. De stad heeft een belangrijke regionale functie.

Bouwmeester is er niet direct op uit om extra geld te halen uit het investeringsfonds van de provincie, hij wil vooral de gedachtegang op het Provinciehuis beïnvloeden.

Volgens gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) kunnen de grootste vier gemeenten steun krijgen omdat zij het meest te maken hebben met het veranderende gedrag van consumenten. Consumenten doen hun inkopen volgens Bijl tegenwoordig dichter bij huis.

Bovendien maakt het webshoppen, mede door de coronacrisis, een stormachtige groei door. Winkelgebieden moeten op de schop, die moeten compacter en aantrekkelijker worden. Uit het fonds van de provincie kunnen de Hema-kernen bijdragen krijgen voor investeringen die zij zelf samen met marktpartijen doen.

Zijn de plannen niet achterhaald?

Vooral de PVV en Forum voor Democratie vragen zich af of de plannen niet achterhaald zijn. Fractievoorzitter Thomas Blinde van Forum zei dat hij begin dit jaar de plannen wel aantrekkelijk vond, maar nu de coronacrisis volop woedt, vraagt hij zich af of de provincie niet beter een noodfonds voor ondernemers kan instellen, en voor mensen die hun baan kwijtraken. Nico Uppelschoten van de PVV vindt dat de provincie beter kan afwachten tot duidelijk is wat de impact van de coronacrisis is.

Volgens Bijl moet het Rijk de getroffen bedrijven helpen en trekt die daarvoor vele miljarden euro’s uit. De provincie wil Drenthe sterker maken. „De overheid moet niet alleen een schouder bieden waar je op kunt steunen, maar ook perspectief bieden”, stelde hij.

Fractievoorzitter Anry Kleine Deters pleit voor meer flexibiliteit bij het investeringsfonds en wil het geld meer aanwenden om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Behalve de coalitiefracties PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en GroenLinks is ook de SP goed te spreken over de plannen van Bijl. Toch komen de plannen in de plenaire vergadering van Provinciale Staten nog een keer ter sprake. Ook zullen de Staten bij de nadere uitwerking van de investeringen worden betrokken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu