Alleen op afspraak sporten, zelf je sportdrankje meenemen en na afloop thuis douchen: sportscholen zijn er klaar voor om weer open te gaan

Een lege sportschool vanwege de corona-maatregelen. Foto: Van Assendelft/Jeroen Appels

Sportschoolhouders in Noord-Nederland hopen woensdagavond op goed nieuws van premier Rutte. Ze staan in de startblokken om weer open te gaan. ,,Er moet perspectief komen, voor ons en voor onze sporters.”

Sportschooleigenaar Ron Haans runt negen fitnesscentra in Groningen en Drenthe. Hij hoopt dat premier Rutte woensdagavond goed nieuws brengt . ,,Er zijn op dit moment 3,5 miljoen mensen die in een sportschool trainen. Dat kun je niet negeren. Er is nu veel onrust omdat Rutte niet zegt: ‘dit is het plan’. Je kunt geen intelligente lockdown hebben als je geen exitstrategie hebt.”

‘Voor ons blijft het koffiedik kijken’

Ook Rolf Kruithof, eigenaar van sportschool Easy Fit in Emmen, snakt naar goed nieuws. ,,Je hoort dat kappers en schoonheidssalons misschien weer open mogen maar voor ons blijft het tot nu toe vooral koffiedik kijken. We worden nergens genoemd. Ik hoop dat Rutte ons woensdag in elk geval benoemt in zijn persconferentie. Dan worden we als branche tenminste erkend en staan we niet langer aan de zijlijn.”

Clubmanager Martin van Kralingen van Profit gym in Assen deelt die mening. ,,Elke verlenging is voor ons weer een teleurstelling. We snappen dat we niet zomaar terug kunnen naar de oude situatie maar we hebben er de afgelopen weken alles aan gedaan om weer veilig open te kunnen.”

Anderhalvemeterstickers op de vloer, extra desinfectiemiddelen, anderhalve meter tussen de apparaten, mogelijkheden om groepslessen in de buitenlucht te geven, apps waarin je een tijdsvlak kunt reserveren: fitnesscentra in het noorden hebben sinds de sluiting niet stilgezeten. Maar hoe ziet zo’n sportschoolbezoek er in de toekomst uit?

Tijd reserveren, afstand houden en thuis douchen

Een concept-protocol van branchevereniging NL actief ligt klaar. Wie een sportschool wil bezoeken moet daarvoor eerst een tijdsvak reserveren en mag pas kort voor de afgesproken tijd aanwezig zijn. Per 10 vierkante meter is er één sporter welkom. Bij binnenkomst was je gelijk je handen.

Je komt aan in je sportkleding want de kleedkamers blijven dicht. Net als de horeca, dus een sportdrankje moet je in je eigen bidon meenemen. In de sportschool houd je je aan de anderhalvemeterregels. Klaar met sporten? Dan niet blijven hangen, direct naar huis en thuis douchen.

‘Ruimte zat om anderhalve meter afstand te houden’

Alle vestigingen van zijn sportschool zouden met de maatregelen uit dit protocol ‘feilloos’ open kunnen, meent Haans. ,,Mijn sportscholen zijn 1000 tot 3000 vierkante meter groot. Er is ruimte zat om anderhalve meter afstand te houden.” Haans heeft ook de mogelijkheid om uit te wijken naar buiten. ,,Normaal gesproken starten we wat later in het seizoen met het aanbieden van groepslessen in de buitenlucht, maar we kunnen al direct starten met hardlopen, fietsen en bootcamp.”

Ook bij Profit Gym wordt gekeken naar circuit-trainingen in de buitenlucht. De sportschool is Assen is kleinschaliger maar wil de veiligheid waarborgen door schermen tussen de apparaten te plaatsen. Om het aantal bezoekers over de dag te kunnen verspreiden, biedt de sportschool straks videolessen in de groepsruimte aan. Zo kunnen mensen die daar behoefte aan hebben toch samen op 2 meter afstand sporten.

De functie om een tijdsvak te reserveren staat al klaar in de app van Easy Fit. Kruithof: ,,Klanten kunnen maximaal één week vooruit plannen, zo krijgt elk lid de kans op te sporten.” Kruithof zegt er alles aan gedaan te hebben om weer open te kunnen. ,,Om de 5 meter staat een rol met papier en desinfectie. De routing staat klaar. De huisregels zijn opgeplakt. Je struikelt hier over de anderhalf-meterstickers.”

Nieuws

Meest gelezen

menu