Alles lijkt fonkelnieuw op de kermis in Assen

Beter laat dan nooit. De TT-tijd is dan wel verstreken, toch geniet Assen volop van de kermis. Wel met de corona-beperkingen natuurlijk.

De najaarskermis in Assen

De najaarskermis in Assen Foto: Marcel Jurian de Jong

Jovancka Homan is blij voor de kermisexploitanten dat ze toch nog aan de slag kunnen. En natuurlijk voor haar zoon Sam (13). Die heeft weer eens wat ander vermaak dan de games waarmee hij het de afgelopen maanden vaak moest stellen.

‘Spiegeldoolhof’

Sam komt net uit een attractie met een onduidelijke naam, zelf noemt hij het ‘spiegeldoolhof’. Dat is zo te zien nog wel in trek bij zijn leeftijdsgenootjes. Zelf vindt hij het vooral saai dat hij de afgelopen weken weer naar school moest. „De kermis is dan een stuk vermakelijker.” Even later zit hij gierend van de lach met zijn moeder in de botsautootjes.

Die attractie is terug van weggeweest, vertelt Sander ten Bosch, projectleider TT in Assen en samen met Tamara Boor organisator van de kermis. Een aantal jaren geleden verdwenen de botsautootjes van de kermis omdat het, laten we zeggen, wel eens spannend werd, een beetje lastig, zo omschrijft Ten Bosch het. Het woord escalatie wil hij niet in de mond nemen. „Maar botsautootjes horen op een kermis”, vindt hij. „Dat was toen ik klein was ook al zo.”

Camera houdt bij hoeveel bezoekers er zijn

Ten Bosch staat bij de ingang van de kermis en heet de gasten welkom. Zij lopen door een poortje waar een camera bijhoudt hoeveel mensen het terrein oplopen. Bij de uitgang hangt ook zo’n camera en zo kunnen Ten Bosch en Boor voorkomen dat zich meer dan duizend mensen bevinden op de Veemarkt waar de kermis plaatsvindt. Bezoekers jonger dan achttien jaar krijgen een geel polsbandje, zij hoeven onderling geen afstand te houden.

Attracties blinken in de najaarszon

Vooralsnog is er alle ruimte, maar het is dan ook nog maar half zeven op vrijdagavond. „In Assen is het eerst AGV en dan naar de kermis”, zegt Ten Bosch. „AGV: aardappels, vlees en groente.” Langzaam maar zeker wordt het wat drukker, merendeels met jonge tieners. Wat ook opvalt: alle attracties blinken in de najaarszon. Voor veel exploitanten is het de eerste kermis van het seizoen, de installaties komen maar net uit de winterstalling.

Toch hebben Ten Bosch en Boor al wel andere kermissen bezocht om te zien hoe je coronaverantwoord een kermis houdt. „In Emmen, Tilburg, Apeldoorn en Hardenberg zijn we geweest”, vertelt Ten Bosch. „Omgekeerd komen ook hier andere organisatoren hier kijken hoe wij het aanpakken.”

Proef voor TT volgend jaar

Hoe drukker hoe beter, geldt normaal gesproken voor de kermisexploitanten, maar nu dus niet. Ze hebben daar echter van tevoren al rekening mee gehouden, weet Ten Bosch. Ze zorgen dus wel dat ze uit de kosten komen.

Het is om meerdere redenen spannend voor Boor en Ten Bosch of deze kermis goed verloopt. „Het is een proefproject voor de TT”, zegt Ten Bosch. „We weten niet of we volgend jaar weer gewoon een TT kunnen houden, maar als dit goed gaat, hebben we laten zien dat we zo’n evenement ook coronaproof kunnen houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu