Als de peperdure supercars in Assen zijn, dan blijft dat niet geheim: besloten feestje met exclusieve auto's op TT Circuit

Op TT Circuit Assen rijden dit weekend de meest exclusieve sportauto’s rond. Een besloten feestje, maar onder liefhebbers is al snel uitgelekt dat de supercars in het Noorden zijn.

Fréderique Wormsbecher filmt een bolide met 2000 pk onder de motorkap: ,,bizar veel".

Fréderique Wormsbecher filmt een bolide met 2000 pk onder de motorkap: ,,bizar veel". Foto: Corné Sparidaens

Fréderique Wormsbecher (24) weet even niet waar ze moet kijken. De Ermelose is amper klaar met het filmen van een bolide met meer dan 1000 pk (,,dat is bi-zar veel”) die voorbij flitst over het rechte stuk en nu wordt haar blik getrokken naar een wagen in de pitbox die uit een Batman-film lijkt te zijn ontsnapt. ,,Zo! Niet nor-maal”, roept Wormsbecher, met grote ogen. ,,Die zie je bijna nooit.”

Het is een Koenigsegg Agera, een van de duurste (enkele miljoenen euro’s per stuk) en exclusiefste sportwagens ter wereld. Daarvan rijdt er deze Pinksterzondag niet één, maar twee rond op TT Circuit Assen. Tel daar de tientallen Porsches, Ferrari’s, Lamborghini’s en ander ,,héél dik spul” (Wormsbecher) bij op en het evenement zou makkelijk meer dan 12.000 betalende bezoekers kunnen trekken.

Lege tribunes

Dat is wat er normaal gesproken afkomt op Supercar Madness, het door race-instructeur en organisator Trevor Hale uit Groningen op poten gezette spektakel. Maar dit jaar is het anders. De tribunes blijven leeg. Het circuit is exclusief terrein voor de eigenaren van de wagens en hun entourage.

,,Ik had hier heel graag volle tribunes gezien”, zegt Hale. ,,Maar het kan in deze tijd gewoon niet. Je moet voorzichtig zijn.” Hij wilde zijn contacten – Hale kent eigenaren van supercars in heel Europa – na bijna een jaar stil zitten toch weer eens wat kunnen bieden. Dus vroeg hij ze dit weekend naar Assen te komen, om (kosteloos) te komen racen. De opkomst is uitstekend: alleen al uit Duitsland meldden zich 32 bolides in Noord-Nederland. Een deel rijdend over de openbare weg, de rest in grote trailers.

Lamborghini Huracan Perfomante

Zelf reed Hale een Lamborghini Huracan Perfomante en een Bentley GT naar Assen. Ze zijn van zijn vriend Jan de Boer, de Groningse vastgoedmagnaat. Hale heeft zijn contacten gevraagd of ze eind komende zomer terug willen komen voor Supercar Madness, maar dan – als alles goed gaat – weer gewoon met publiek.

Hale zag voor zich dat zijn gasten een weekend buiten de schijnwerpers konden blijven, maar dat is er maar deels uitgekomen. ,,Op dit soort auto’s komen altijd enorm veel spotters af, die de foto’s en video’s online met elkaar delen”, weet Hale. Sommige eigenaren vinden die aandacht prachtig, anderen zitten er minder op te wachten.

‘Het wereldje’

Zo stond er zaterdagavond een groep van enkele tientallen liefhebbers op het Martinikerkhof in Groningen, waar de wagens even waren te zien, omdat hun eigenaren in hotel Prinsenhof verbleven. Daarna werden de auto’s onder beveiliging geparkeerd onder het Forum. ,,Het is moeilijk om zoiets geheim te houden”, zegt Hale. ,,Als er zoveel bijzondere wagens samenkomen in Noord-Nederland, dan lekt dat in het wereldje wel uit.”

Hale vindt het ook mooi om de wagens te showen. In zijn wijk Reitdiep kijkt men er inmiddels niet meer van op als de duurste sportauto’s zij aan zijn geparkeerd staan met een Ford Focus-stationwagon of een Nissan Qashqai.

In de paddock op het circuit kijkt Wormsbecher nog steeds haar ogen uit. Het is de eerste dag dat ze, samen Porsche-kenner Puck Cremers (23) uit Helmond, verslag doet voor de autowebsite 402. ,,Weet je wat het is?”, zegt ze. ,,Als je deze wagens ziet en de motoren hoort brullen, dan word je daar gewoon een beetje bang van. En tegelijk krijg je er vlinders van in je buik.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu