Rattenvangers openen in de stromende regen het riool in Assen (op zoek naar de ratten die door de wc's omhoog kruipen)

In Assen is sprake van een ware rattenplaag. Rattenvangers proberen daar een einde aan te maken met moderne rattenvallen in het riool. Dat gaat zo.

Het riool. Niet de meest uitnodigende omgeving voor de mens. Maar als de stevige regenbuien van storm Francis deze woensdagochtend ook de straten van Assen teisteren, zou je er toch bijna gaan schuilen. Moet je niet bang zijn voor ratten, want in en rond de Bachstraat in de Drentse hoofdstad is sprake van een flinke plaag. Je bent dus nooit alleen.

Knaagdieren zorgen voor schade

De rattenplaag zorgt al tijden voor overlast bij vele buurtbewoners in het oostelijk deel van de wijk Noorderpark in Assen. De grote knaagdieren komen vanuit het riool omhoog en zorgen voor schade aan ventilatieroosters, keukenkastjes en afvoerbuizen. Bestrijding in huis heeft weinig zin, want het probleem zit in het riool.

Daarom heeft de gemeente bestrijdingsbedrijf Anticimex ingehuurd om vandaag op verschillende plaatsen vallen te zetten. En dat zijn niet zomaar vallen, legt plaagdierbestrijder Rando Kromkamp uit.

„We bestrijden de rattenpopulatie op de meest moderne en diervriendelijke manier, met een slimme rattenvanger. Ik zit al twintig jaar in dit vak en heb, echt waar, ooit nog gif staan mengen in een cementmolen. Beetje haver en poedersuiker erbij en dan kieperden we dat zo in alle rattenholen. Gelukkig mag dat al lang niet meer. Dat gif was niet alleen dodelijk voor ratten, maar ook voor allerlei andere dieren.”

Kromkamp en zijn team laten ondertussen zien hoe het vangen van ratten anno 2020 wél gaat. Ze openen vakkundig een putdeksel midden op straat en plaatsen hierin voorzichtig een langwerpige buis, die vlak boven de ingang van de rioolbuis blijft zweven. De ratten kunnen er nu onderdoor lopen, maar zullen dat waarschijnlijk niet overleven. Want deze val is genadeloos effectief.

Sensoren

„In deze buis zit een temperatuur- en bewegingssensor”, legt Kromkamp uit. „Wanneer die sensoren beweging en lichaamswarmte van een rat detecteren, wordt de val geactiveerd en vallen er razendsnel enkele pinnen naar beneden. Die pinnen breken de nek en rug van de rat, zodat het dier direct dood is.”

Volgens Kromkamp is het vangen met deze val de meest humane manier om de ratten te bestrijden. Bovendien wordt geen gif of aas gebruikt. Nadat een rat is gedood, wordt de val automatisch gereset. De val rapporteert elke vangst automatisch en op basis van de data houdt Anticimex het succes van de vallen bij en kan eventueel worden ingegrepen als dat nodig is.

„De rat zelf spoelt vanzelf weg”, gaat Kromkamp verder. „Ratten hebben een waterafstotende vacht waardoor ze heel gemakkelijk met het afvalwater meedrijven richting de zuivering.”

‘Probleem speelt al jaren’

De vallen in het Noorderpark blijven een half jaar zitten. Tegen die tijd moet de rattenpopulatie weer op een gebruikelijk niveau zijn en is overlast normaal gesproken verleden tijd. Buurtbewoonster Maaike Tiersma (73) is opgelucht dat de bron van de overlast eindelijk wordt aangepakt.

„Dit speelt al een jaar of drie”, zucht ze. „Ik kreeg op een gegeven moment gewoon de zenuwen om naar de wc te gaan, want bij de buurvrouw komen ze daar omhoog. En vele katten in deze buurt worden ziek, de mijne is ook een paar dagen ziek geweest. Je weet niet of het door de ratten en hun ziektes komt, maar je gaat daar wel over nadenken.”

Tiersma woont al tientallen jaren met veel plezier in haar huurwoning van Actium, maar heeft in deze kwestie geen goed woord over voor de woningcorporatie. „Ik heb wel twintig keer gebeld de afgelopen jaren, maar werd steeds met een kluitje in het riet gestuurd. Ze geloofden mij gewoon nooit. Totdat ik het zo zat was, dat ik naar de gemeente ben gestapt. Ik heb daar huilend in het gemeentehuis gestaan, maar ben daardoor uiteindelijk wel geholpen.”

‘Hopelijk is dit het einde’

Een aantal maanden lang komt Anticimex, ingehuurd door Actium, bij Tiersma over de vloer. Met vallen worden vele ratten afgevangen. „Het is nu een stuk rustiger, maar het probleem zit in het riool. Daarom gaan ze daar nu aan de slag. Hopelijk komt daarmee aan deze ellende een einde.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu