Als sporthelden met olympisch goud ontvangen. Stellen uit Borger zetten na akelige coronacruise voet aan wal in Fort Lauderdale

Als sporthelden die olympisch goud hebben gewonnen. Zo zijn de families uit Borger begroet toen ze klokslag half vier vrijdagmiddag vanaf cruiseschip de Rotterdam voet aan wal zetten in Fort Lauderdale.

Passagiers kijken uit het raam van MS de Rotterdam, dat de Drebntse stellen naar Fort Lauderdale bracht.

Passagiers kijken uit het raam van MS de Rotterdam, dat de Drebntse stellen naar Fort Lauderdale bracht. Foto: AFP/Chandan Khanna

,,Mensen stonden aan de kant te toeteren en zwaaien met vlaggen. Wat een ontvangst”, stamelt Lukas Weitering (73) zwaar onder de indruk. Samen met zijn vrouw Rika (71) en het bevriende stel Peter (65) en Wilma Hoedeman (58) had hij 22 dagen op een cruiseschip op zee rondgedobberd.

Als alles volgens plan verloopt, stijgt hun vliegtuig om 18 uur Nederlandse tijd op. Na een tussenstop in Parijs komen ze zaterdagmiddag om 13 uur op Schiphol aan. ,,Een hele opluchting. Wij verlangen zó naar ons eigen huis”, zegt Wilma Hoedeman.

Druk van Trump geeft doorslag

Het had heel wat voeten in aarde voor het door het coronavirus getroffen cruiseschip De Rotterdam, met twee bevriende stellen uit Borger aan boord, toestemming kreeg aan te meren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale. De gouverneur van Florida was het grote struikelblok.

Hij verzette zich dagenlang tegen de komst van de onder Nederlandse vlag varende zusterschepen Rotterdam en Zaandam, maar zwichtte uiteindelijk onder de druk die president Donald Trump uitoefende. Daarmee kwam aan een lange periode van knagende onzekerheid een einde.

Schip was nergens welkom

Vanaf het moment dat op de Zaandam een besmetting van corona werd vastgesteld en bekend werd dat onder de ruim 1200 opvarenden 4 doden waren te betreuren, gingen alle alarmbellen af en was het schip nergens meer welkom. Vorig weekend werden bijna 800 passagiers, die geen corona-verschijnselen hadden, overgeheveld van de Zaandam op de Rotterdam. Onder wie de beide families uit Borger. Zij kregen weliswaar een veel ruimere hut plus balkon toebedeeld dan op het eerste schip, maar mochten vanaf dat moment hun onderkomen niet meer verlaten.

‘Er stonden minstens 20 ambulances klaar’

Pas in de loop van donderdag gloorde er voor het eerst hoop dat ze van boord zouden mogen toen ze werden verzocht hun koffers te pakken. Vrijdagochtend kwam het bevrijdende bericht dat de beide cruiseschepen van de Holland America Line mochten aanmeren in de haven van Port Everglades.

Beide families werden met de neus op de feiten gedrukt hoe ernstig de situatie met name op de MS Zaandam moet zijn geweest. Wilma Hoedeman: ,,Er stonden minstens 20 ambulances klaar. Angstaanjagend om te zien. Ik hou mijn hart vast als de echte cijfers van doden en gewonden bekend worden.” Niet alle passagiers mochten van boord. Patiënten die licht ziek zijn of symptomen hebben, worden op zee op de schepen in quarantaine geplaatst totdat ze herstellen.

Temperatuur gecheckt

Nadat hun temperatuur was gecheckt kregen de beide stellen een gezondheidsverklaring waarmee ze het schip konden verlaten. Als alles naar wens verloopt, landen ze zaterdag kort na het middaguur op Schiphol. Na thuiskomst in Borger zal hun bewegingsvrijheid nog wel een tijdje beperkt blijven.

Donderdag maakte premier Rutte immers bekend dat ook Nederlanders die terugkeren uit de Verenigde Staten worden geacht om twee weken in quarantaine te blijven. ,,Helemaal niet erg”, vindt Wilma Hoedeman, ,,al zou ik nu wel graag willen weten of ik corona hebt gehad. Het zou mooi zijn als dat met een eenvoudige bloedtest is aan te tonen. Want stel dat het zo is, dan kan mijn kleinkinderen weer lekker knuffelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu