Alteveer-Kerkenveld kiest voor dorpsfeest in de openlucht: 'Mensen snakken ernaar elkaar toch even te zien'

Een foto van de feestweek in Altveer-Kerkenveld (2019). Foto: Feestcommissie Alteveer-Kerkenveld.

De feestcommissie van Alteveer-Kerkenveld kiest deze zomer toch voor een dorpsfeest. Geen feesttent of horeca, maar een driedaags ‘feestje’ in de openlucht. Alles coronaproof en op veilige afstand.

Toen begin juli nieuwe versoepelingen werden aangekondigd, kroop bij de feestcommissie het enthousiasme waar het niet gaan kon, zegt voorzitter Arjan Wolf vanaf zijn vakantieadres in Oostenrijk. „Er borrelde ineens heel veel ideeën op om toch wat te gaan organiseren, ondanks ‘het nieuwe normaal’. Dus zochten we naar een laagdrempelige manier om voor alle leeftijdsgroepen wat uit de mouw te schudden.”

In samenspraak met de gemeente De Wolden rolde er een plan uit voor een ‘minidorpsfeest’. In de openlucht. „Een feesttent, wat gebruikelijk is voor veel dorpsfeesten, is nu geen haalbare zaak. Dat zeiden ze bij de gemeente meteen tegen ons, maar dat betekent niet dat we niks kunnen.”

Feestweek wordt FeestweekEND

Waar het in Alteveer-Kerkenveld normaal gesproken een week lang feest viert, is het programma dit jaar teruggebracht tot drie dagen. De feestweek is omgedoopt tot feestweekEND, van 14 tot en met 16 augustus.

Op het programma staan onder andere een meerkamp voor de jeugd op vrijdag, een ‘Happen en Trappen’-fietstocht en een wandeltocht, met als afsluiter op zondag een grote picknick op het feestterrein aan de Jan Haarstraat in Alteveer. „Nou ja, feestterrein”, nuanceert Wolf. „Een groot stuk land waar we voor dit jaar veel mensen op veilige afstand kunnen verwelkomen. Een groot feest zit er dit jaar natuurlijk niet in.” Bij de picknick kunnen maximaal 250 mensen aanwezig zijn, waarbij iedereen zelf de versnaperingen moet meenemen. En voor elke activiteit geldt: vooraf inschrijven .

‘Hopen dat het weer meezit’

Corona of niet, mensen hoeven er dit jaar niet om in huis te blijven, als het aan de feestcommissie ligt. „Iedereen snakt ernaar om elkaar toch weer even te kunnen zien”, meent Wolf. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee voor de organisatie. Wolf: „Nu zijn we naast het welzijn ook verantwoordelijk voor de gezondheid van de mensen. Al hopen we natuurlijk dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt.”

Maar op één cruciale factor kan niemand beleid maken: het weer. „Het is echt hopen dat het meezit”, zegt de voorzitter. „We gunnen iedereen een feestje om de reguliere zomervakantie af te sluiten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu