Alvast geld voor zwemles asieljeugd

Foto Archief DvhN / ANP ANP

Het asielzoekerscentrum moet er nog komen, maar de gemeente Tynaarlo trekt alvast geld uit voor zwemlessen aan kinderen van de vluchtelingen. Niet alle Drentse gemeenten zijn zo gul.

Het asielzoekerscentrum moet er nog komen, maar de gemeente Tynaarlo trekt alvast geld uit voor zwemlessen aan kinderen van de vluchtelingen. Niet alle Drentse gemeenten zijn zo gul.

Tynaarlo biedt alle kinderen van minima de mogelijkheid te sporten en aan cultuur te doen. Daarvoor heeft de gemeente het jeugdsport- en jeugdcultuurfonds. Hieruit kunnen kinderen van minima ook geld krijgen voor zwemles. Mede omdat er een asielzoekerscentrum komt, willen burgemeester en wethouders 32.000 euro extra in beide fondsen storten.

,,We screenen elk jaar de kinderen op de basisscholen of ze zwemles krijgen'', vertelt gemeentelijk woordvoerder Berend Kupers. ,,En als blijkt dat kinderen niet leren zwemmen omdat de ouders geen geld hebben, wijzen we hen op dat jeugdsportfonds.''

Gelijke monniken, gelijke kappen, redeneert Kuper. ,,We gaan er van uit dat asielzoekers ook tot de minima behoren en dus aanspraak kunnen maken op deze fondsen.''

Bijna verdronken
Tynaarlo is er wat sneller bij dan de gemeente Midden-Drenthe. Het asielzoekerscentrum in Oranje was al enige tijd open, toen in oktober de zwemlessen voor tweehonderd kinderen van begonnen. Dit gebeurde op aandringen van dorpsbewoners. Er was bijna een kind verdronken in het Oranjekanaal en de bewoners vreesden meer ongelukken. In december kregen de eerste kinderen een diploma.

Niet standaard
Het is zeker niet standaard dat gemeenten kinderen in asielzoekerscentra zwemles aanbieden, vertelt woordvoerster Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Het varieert per gemeente.''

Hoogeveen heeft nog geen regeling voor deze doelgroep, evenmin als Emmen. Emmen heeft een participatiewebshop voor schoolgaande kinderen van minima, die ook de mogelijkheid biedt om te sporten. Maar volgens een woordvoerster is er nog geen sprake van dat asielzoekerskinderen hiervoor in aanmerking komen. Hoogeveen werkt net als Tynaarlo met een jeugd sport- en cultuurfonds.

,,We zijn een waterrijk land, dus vinden we het nuttig als asielzoekerskinderen leren zwemmen'', legt Kupers de bedoeling van de gemeente Tynaarlo uit. Daarnaast vinden de kinderen het zwemmen leuk.

Nieuws

Meest gelezen

menu