Amerikaanse brandweerauto topstuk op 26ste Oldtimerdag Ruinerwold

Zaterdag worden zo’n 1500 oldtimers verwacht in Ruinerwold. FOTO ARCHIEF DVHN

Ruinerwold telt zelf een kleine 4000 inwoners. Zaterdag lopen in het dorp naar verwachting zo’n 20.000 mensen over straat. Inderdaad, het is weer Oldtimerdag.

Goedendag Edwin Weide, voorzitter van Stichting Oldtimerdag Ruinerwold. Wat kunnen we verwachten bij de alweer 26ste editie?

,,De voorinschrijving gaat boven verwachting. De teller staat inmiddels al op ruim 1200 voertuigen, dat zijn er dik 100 meer dan een jaar geleden. Al zegt de voorinschrijving niet alles: ik verwacht dat we zaterdag opnieuw zullen uitkomen op 1500 á 1600 wagens. Dat is het aantal waaraan we zo langzamerhand gewend raken. Het blijft de laatste jaren vrij stabiel.”

Vorig jaar was een ruimte vrijgehouden waar een groot aantal klassieke brandweerauto’s bij elkaar stond. Is er dit keer weer zo’n hoekje met iets speciaals?

,,Ja en nee. Er is dit jaar geen themahoek, maar we verwachten wel weer meerdere brandweerwagens. Waaronder een Amerikaanse, een hele grote. Hij is niet heel oud, een jaar of dertig, maar wel oud genoeg dus om van een oldtimer te kunnen spreken. Die wagen zal hoe dan ook spectaculair zijn. Daarnaast zijn er opnieuw diverse salonwagens en stoommachines aangemeld.”

Het aantal bezoekers komt de laatste jaren uit op rond de 20.000. Verwacht u weer zo’n aantal?

,,Het lijkt er op dat we dat makkelijk gaan halen. Het verwachte weer is ideaal om een buitenevenement te bezoeken: het wordt 22 á 23 graden, ook weer niet té warm dus, en het zou droog blijven.”

Er waren vorig jaar best wel wat bezoekers én deelnemers die klaagden over wachtrijen en files. Volgens sommigen heeft de Oldtimerdag de grenzen van de groei bereikt. Hoe speelt de organisatie in op zulke geluiden?

,,We laten de laatste jaren steeds meer deelnemers hun auto of tractor in het weiland aan de Dijkhuizen (de doorgaande weg in Ruinerwold, red.) zetten. Dat schept om te beginnen ruimte aan de Dijkhuizen zelf. En bezoekers die het weiland in wandelen, kunnen zich eenvoudig verspreiden.”

Is er in de weilanden rond het dorp nog voldoende ruimte voor zo veel bezoekers om te parkeren?

,,Jawel en de borden geven wel aan hoe je moet rijden. Nieuw zijn dit jaar de fietsenstallingen: er is er een aan de west- en een aan de oostkant van Ruinerwold.”

Praktische, laatste vraag: van hoe laat tot hoe laat kunnen we zaterdag de oldtimers bekijken?

,,Van 9 tot 16 uur.”

Nieuws

Meest gelezen

menu