Analyse: Noorden moet messen geslepen houden voor verlies Rijksbanen

ANP

In Veenhuizen en Ter Apel heerst opluchting. Deze kabinetsperiode komt er geen besluit over de sluiting van gevangenissen. Maar is er reden om achterover te leunen?

Nee, want de sluiting van acht gevangenissen in ons land is niet van de baan. Deze kabinetsperiode loopt volgend jaar af, als in maart de Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. Bij de formatie van het nieuwe regering wordt vast ook gekeken naar bezuinigingen op Justitie.

Logisch

Als er, zoals staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) meedeelde, 4900 cellen leeg staan in ons land, dan is het logisch een groot deel af te stoten. Dijkhoff denkt aan 3000. Een van de twee gevangenissen in Veenhuizen en de gevangenis in Ter Apel zouden in 2021 dicht kunnen. En ook de jeugdgevangenis Het Poortje in Veenhuizen moet sluiten. Er staan ruim 600 banen in het Noorden op de tocht.

Over een jaar zal de situatie niet veel beter zijn, hoewel Kamerfracties twijfelen aan de cijfers die Dijkhoff presenteerde. Er komt voor de zomer een nader onderzoek of de prognoses kloppen, maar ook in 2017 zullen nog veel cellen leeg staan. En dan zal er weer naar Veenhuizen en Ter Apel gekeken worden. ,,We hebben wat lucht gekregen”, zo verwoordde voorzitter Karin Landman van de ondernemingsraad van Veenhuizen het treffend.

Overwinning

Bestuurders en politiek in het Noorden zien het uitstel van sluiting als een overwinning. Wie er over een jaar in het kabinet zit, zien we wel, is de algemene opvatting. Nieuwe regering, nieuwe beleid. Met de PVV als grote partij kunnen de zaken er politiek heel anders voorstaan. Eerst deze bedreiging voor de gevangenissen in het Noorden afwenden, dat was de eerst horde die genomen is.

Hoe hard Haagse beloftes uit het verleden zijn, is afgelopen week gebleken. Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie zei twee jaar geleden dat noordelijke gevangenissen van sluiting gevrijwaard zouden blijven. De Grittenborgh in Hoogeveen en Bankenbosch in Veenhuizen gingen toen dicht. Teevens opvolger en partijgenoot Dijkhoff wilde die belofte in het overleg van de vaste Kamercommissie woensdag niet herhalen.

Motie

En welke waarde kun je hechten aan moties die Kamerbreed zijn aangenomen. Zoals de motie-De Vries om krimpregio’s als Oost-Groningen en Drenthe te ontzien bij bezuinigingen op Rijksdiensten. Noordelijke bestuurders en politici hameren daar stevig op. De motie is voor Dijkhoff wel zwaarwegend, maar niet de enige factor die telt.

De staatssecretaris gaat door met de uitwerking van zijn plannen, zo kondigde hij aan. Dat is geen geruststellende mededeling. Er zijn nog vijf jaar te gaan tot 2021. Het Noorden moet zijn messen geslepen houden om binnenkort niet weer geconfronteerd te worden met fors verlies van Rijksbanen.

Nieuws

Meest gelezen

menu