Analyse over leegstand in het centrum van Assen: de gemeente trok een te grote broek aan

Assen heeft minder winkels nodig en een compact centrum. Die boodschap hebben we vaker gehoord. De vraag is hoe, wanneer en vooral wie de forse ingreep in de binnenstad gaat betalen?

Het centrum van Assen met het stadshart Koopmanplein (midden). De winkelpassages Triade (boven) en Cité (rechtsboven)

Het centrum van Assen met het stadshart Koopmanplein (midden). De winkelpassages Triade (boven) en Cité (rechtsboven) Foto Archief DVHN/Aerophoto Eelde

De cijfers liegen er niet om. Het aantal vierkante meters winkelruimte in het Asser stadshart moet binnen vijf tot tien jaar terug van 100.000 naar 60.000. De forse krimp is nodig om leegstand in de Drentse hoofdstad tegen te gaan. Door de forse groei van internetkopen, in Assen volgens onderzoek in vijf jaar tijd gestegen van 9 naar 21 procent, staan veel winkels leeg.

Maar internet is niet de enige reden. Gemeentebestuurders wilden Assen de aflopen jaren opstuwen tot dé winkelstad van Drenthe, met een uitgebreid winkelaanbod en goed en goedkoop parkeren. Ze hoopten ook bezoekers van Groningen af te snoepen.

Nieuwe winkelpassages en parkeergarages

Er zijn nieuwe winkelpassages en parkeergarages in de binnenstad gebouwd. In de jaren negentig werd aan het centrale Koopmansplein ‘t Forum opgetrokken met modeketen Hennes & Mauritz en de bibliotheek als grote trekkers. Al gauw klaagden winkeliers over hoge huurprijzen. Ze trokken weg met leegstand als gevolg. Ook Hennes & Mauritz en de bieb verhuisden.

Desondanks opende in 2007 winkelpassage Triade aan de noordkant van het centrum met een Albert Heijn XL, Xenos en Rabobank als grote jongens. In 2013 volgde Cité aan de oostkant met een Jumbo, Lidl en Mediamarkt. Beide winkelgebieden kregen parkeergarages en beide kampen sinds de opening met leegstand.

Anno 2020

Al enkele jaren wordt gesproken dat Assen met minder winkels toe moet. Anno 2020 concluderen twee adviesbureaus dat Assen een compact winkelgebied rond het Koopmanplein nodig heeft. Triade en Cité passen daar niet in, ze liggen te ver van dit plein.

Triade wordt met de komst van de tweede supermarkt Dirk van den Broek aangewezen als plek voor de dagelijkse boodschappen. Jumbo en Mediamarkt dreigen het in 2023 aflopende huurcontract in Cité niet te verlengen. De winkelfunctie zou hier moeten veranderen in de bestemming wonen, werken en onderwijs.

Uit de analyse van de adviesbureaus blijkt dat de Drentse hoofdstad de laatste decennia een te grote broek heeft aangetrokken. Er is te veel winkelruimte gebouwd. Dat moet worden rechtgetrokken. Winkels die buiten het compacte winkelgebied vallen, dienen te verhuizen naar leegstaande panden in het stadshart. De gemeente geeft ondernemers een verhuispremie mee. Vrijkomende winkels kunnen worden verbouwd tot woningen.

Wie gaat dat betalen?

De vraag is wie dat gaat betalen. De overheid kan dat niet alleen. Vastgoedeigenaren beloofden drie jaar geleden miljoenen euro’s in de binnenstad te pompen als het door hen gevreesde outletcentrum bij het TT Circuit er niet zou komen.

Het outletcentrum is afgeblazen, maar de vastgoedjongens hebben sindsdien nog geen cent in hun panden gestoken. Enkelen wilden wachten totdat de nieuwe binnenstadsvisie er lag. Die wil de gemeente in februari aftikken. Dan is het de beurt aan de vastgoedeigenaren om hun beloften van drie jaar geleden na te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu