Hilde Muskee uit Oosterhesselen wordt 20 in 2020: 'Anderen motiveren om leerkracht te worden'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Hilde Muskee uit Oosterhesselen. Zij werd 20 op 26 februari.

Hilde Muskee uit Oosterhesselen.

Hilde Muskee uit Oosterhesselen. Foto: Corné Sparidaens

Kleuterjuf

,,Sinds ik klein was, weet ik dat ik juf wil worden. Ik ben altijd vastberaden daarin geweest. Ik zit in het tweede jaar van de Pabo op Hogeschool Windesheim in Zwolle en loop stage op obs De Anwende in Aalden. Sinds de voorjaarsvakantie bij groep 5 en daarvoor bij de kleuters. Ik vind beide leuk, maar mijn hart ligt toch wel bij groep 1 tot en met 3.

Bij de kleuters ben je wat vrijer in hoe je de lessen vormgeeft en werk je veel met thema’s. Kleuters zeggen gewoon wat ze denken. Dat is heel leuk. Ze zijn er nog totaal niet mee bezig wat een ander over ze denkt. Een tijdje terug kwam een kindje bij me met de boodschap: ‘Juf, ik moet nu echt poepen.’ Zulke dingen vind ik heel grappig.”

Thuiswerken

,,Mijn stage ligt nu helemaal stil vanwege de coronacrisis. Veel lessen op de Pabo gaan wel door, die krijgen we nu online. Thuiswerken gaat me goed af. Ik ben wel ijverig en tot nu toe heb ik alle punten gehaald. Van mijn mentor hoorde ik dat ze op school aan het uitzoeken zijn of studenten hun stage wel kunnen afronden dit schooljaar.

Het kan zijn dat we volgend schooljaar dingen moeten inhalen. Tentamens gaan ook niet door. Ik zou er dit blok maar één hebben, dus dat scheelt. Verder moeten we momenteel veel verslagen inleveren. Dat kan natuurlijk gewoon.”

Niet op kamers

,,Ik woon nog thuis bij mijn ouders en broertje. Dat is een bewuste keuze. Mijn stageadres is hier in de buurt en soms hoef ik maar drie dagen in de week naar Zwolle. Ik hoef niet per se het studentenleven in. Ik heb het heel gezellig bij mijn ouders en ook mijn vriend Jari woont in het dorp. We zijn sinds de havo bij elkaar, ongeveer 3,5 jaar.

Op school moest ik eerst niks van hem weten. Dan zat hij geintjes te maken en stoer te doen en dacht ik: wat wil jij van mij? Maar in die tijd begonnen we ook met uitgaan en na een tijdje dacht ik: stiekem vind ik je toch best wel leuk. Ik kom in deze coronatijd de deur niet veel uit, maar ik ga wel naar hem toe en hij komt hier. Hij hoort ook een beetje bij ons gezin.”

Onzekerheid

,,Het is een bijzondere tijd. Echt bang om corona te krijgen ben ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het voor mensen die tot een risicogroep behoren wel beangstigend is. Wat wél eng is, is dat niemand dit eerder heeft meegemaakt en niemand kan zeggen hoe het verder zal gaan en of het weer goed komt. Die onzekerheid vind ik eng.

Natuurlijk zijn er evenementen waarop ik me had verheugd die niet doorgaan, zoals het concert van Normaal in Lochem volgende maand. Daar zijn we vorig jaar ook met onze vriendengroep naartoe geweest en dat was heel leuk. Maar goed, als dat het ergste is… Ik ben allang blij dat de mensen in mijn omgeving allemaal gezond zijn. Dan maar even geen leuke dingen. Veiligheid is belangrijker.”

Ondersteuning leerkrachten

,,Een reden om me aan te melden voor deze rubriek is dat ik hoop dat ik andere mensen kan motiveren om leerkracht te worden. Alle negatieve berichtgeving maakt het onderwijs niet aantrekkelijk. Het zou zo mooi zijn als meer jongeren kiezen voor de Pabo, want hoe vaak hoor je wel niet dat schoolklassen naar huis worden gestuurd of dat ze maar vier dagen les krijgen bij gebrek aan een leraar?

Aandacht voor kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben, schiet er dan ook bij in. Ik denk dat onderwijs niet per se aantrekkelijker wordt door hogere salarissen, maar vooral door het zorgen voor extra ondersteuning voor leerkrachten vanwege de hoge werkdruk. Een onderwijsassistent in de klas is bijvoorbeeld al heel fijn.

Wat ik leuk vind aan de Pabo is de diversiteit van de opleiding. Vakken als didactiek, over de manier waarop je lesgeeft, en pedagogiek vind ik erg interessant. Hoe ga je om met de verschillende kinderen in één klas en zorg je voor een goed pedagogisch klimaat? Dat vind ik heel interessant.”

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via  20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu