André Hingstman uit Grolloo werkt ondanks zijn verlamde benen als boer in Denemarken, maar nu is zijn aangepaste tractor gestolen

André Hingstman en zijn gestolen, aangepaste tractor. Eigen foto.

Hij heeft zich wel eens beter gevoeld, zegt Andre Hingstman vanuit Hvilsom in Denemarken, want ,,er wordt niet elke dag een tractor van je gestolen”. Aan de andere kant: sinds hij na een val door een dak verlamd raakte kan hij als geen ander relativeren. ,,De dag gaat toch weer door, je moet toch weer verder.”

In de nacht van woensdag op donderdag werd André’s aangepaste tractor van zijn land gestolen. André: ,,We zouden de volgende dag gaan oogsten en hadden hem vast in het land gezet. Achter een bosje, zodat hij niet opviel. Maar ze hebben het toch nodig gevonden hem mee te nemen. Helaas was het een wat oudere tractor, die je nog kunt starten zonder dat je een sleutel nodig hebt”.

Geëmigreerd

Vijftien jaar geleden emigreerde André met zijn vrouw en toen nog ongeboren eerste kindje vanuit Grolloo naar Denemarken om daar een boerenbedrijf te beginnen. In Grolloo had hij samen met zijn ouders ook al een agrarisch bedrijf en in die periode trokken meerdere boeren uit zijn omgeving naar Denemarken.

André begon met melkkoeien en zijn bedrijf liep goed. Tot hij acht maanden later tijdens werkzaamheden door een dak heen viel en verlamd raakte. ,,Toen was het gebeurd met de benenwagen. Ik moest zeven maanden revalideren en opnieuw leren omgaan met mijn lijf. Naast een gebroken rug had ik nog een heleboel meer schade, waaronder twee gebroken armen. Voordat ik kon beginnen met revalideren moest ik eerst mijn beide armen weer zover hebben, anders kon ik niet in een rolstoel. Het was een lange weg om weer een beetje mobiel te worden.”

Maar het lukte. Een jaar later werkte hij alweer op zijn eigen land. Niet meer op de eerste boerderij, die moest verkocht, maar op een hobbyboerderij op het platteland, met biologische kippen in plaats van melkkoeien. En met een speciaal voor André aangepaste tractor. Die nu dus gestolen is. André: ,,Het was een moderne tractor, met aan de zijkant een lift, een soort kraanarm die mij in de tractor kon hijsen. De binnenkant van de tractor is ook aangepast: ik kan met mijn handen koppelen en remmen. Twee jaar geleden hebben we nog een tractor aangeschaft die net zo is aangepast. Maar nu hebben we er maar een en als een van mijn medewerkers ermee op pad is kan ik niks”.

‘Ik snap wel dat ze het doen: ze hebben vrij baan’

Het voelt nogal machteloos en een beetje alsof hij terug bij af is, zegt hij. Vooral omdat hij van de politie in Denemarken niets hoeft te verwachten. André deed donderdag direct aangifte, maar de politie is nog niet eens langs geweest. ,,Dit soort dingen geven ze hier geen prioriteit. Je hoort het hier heel veel de laatste tijd, vooral GPS-machines worden veel gestolen. En diesel uit machines die in schuren staan. En ik snap ook wel dat ze het doen. Niemand doet er iets aan, dus ze hebben vrij baan.”

Of zijn verzekering de diefstal dekt weet André nog niet, hij heeft de papieren net binnen. ,,Ik heb de sleutel in elk geval, dus ik kan bewijzen dat ik hem niet zo heb laten staan.”

Breed uitgemeten

In Denemarken wordt zijn verhaal breed uitgemeten in de pers. ,,Ik heb begrepen dat vrachtwagenchauffeurs het ook delen met chauffeurs in Scandinavië. Dat is mooi, want vrachtwagenchauffeurs zien veel meer dan anderen.”

Hij klinkt gelaten. ,,Eerst hoopte ik nog dat het een kwajongensstreek was, dat hij ergens in de bosjes of in de natuur teruggevonden zou worden, maar ik begin de hoop nu een beetje te verliezen. Zeker nu de politie niets doet. Ik denk dat hij allang ergens uit elkaar gesloopt is en in onderdelen verkocht wordt. Maar de dag gaat toch weer door, dat is altijd zo geweest sinds mijn ongeluk. Van alles wat daarna gebeurd is ben ik sterker geworden. Je moet toch weer verder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu