Anja (21) zegt dat zij is misbruikt door vechtsportleraar uit Noordenveld: 'In plaats van mij weerbaarder maken, bracht jij mij dieper in de put'

Tegen de vechtsportleraar is 21 maanden cel geëist. Foto: ter illustratie

Tegen de vechtsportleraar is 21 maanden cel geëist. Foto: ter illustratie

Een vechtsportleraar (55) uit de gemeente Noordenveld ging een seksuele relatie aan met een destijds 21-jarige vrouw. Zij zat toen in forse psychische problemen vanwege trauma’s door misbruik in haar verleden. De verdachte sportleraar, die woensdag voor de rechtbank in Assen zat, wist dat.

De jonge vrouw kwam juist naar zijn sportschool om zelfverzekerder en weerbaarder te worden. De man wordt ervan verdacht dat hij ontucht heeft gepleegd met een cliënt die aan zijn zorg was toevertrouwd. In 2018 kwam zij voor het eerst bij de sportschool. Zij volgde groepslessen weerbaarheidstraining en kreeg ook individuele begeleiding van de man.

Na de lessen hadden ze vaak nog gesprekken. Hij werd al snel haar vertrouwenspersoon. Anja (niet haar echte naam) vertelde hem dat zij een eetstoornis had. Zij deelde ook met hem dat zij trauma’s had door negatieve seksuele ervaringen in het verleden. Na de gesprekken gaf hij haar soms een vriendschappelijke knuffel.

Plotseling tongzoen

De lessen stopten enige tijd doordat zij werd opgenomen voor behandeling, onder meer in maart 2019 ging zij na een zelfmoordpoging naar een kliniek. Na haar ontslag in juni van dat jaar pakte zij de lessen weer op. Ook toen had zij na een training weer gesprekken met de weerbaarheidstrainer. Zij schrok toen hij haar plotseling niet gewoon knuffelde, maar een tongzoen gaf en aan haar kont zat.

De volgende dag kreeg zij een sms-bericht van hem. ‘Ik zat aan iets geks te denken. Ik zou je wel eens willen laten voelen hoe het is om gemeenschap te hebben’. Hij vertelde dat hij haar een positieve seksuele ervaring gunde, dat zou hij stapje voor stapje doen. De vrouw heeft tegen de politie verteld dat zij het over zich heen liet gaan. Ze was bang om haar belangrijkste vertrouwenspersoon kwijt te raken.

Aangifte

In oktober 2019 kwam het tot seksuele gemeenschap. De jonge vrouw voelde zich daar totaal niet goed bij en deed de volgende dag haar verhaal bij een vrouwelijke trainer van de sportschool. Deze medewerker sprak de verdachte erop aan. Als reactie daarop vroeg hij later aan de jonge vrouw of zij hun appjes over seks wel verwijderd heeft. Drie weken later heeft zij aangifte gedaan tegen de vechtsportleraar.

De verdachte verklaarde in de rechtbank dat hij niets tegen haar wil had gedaan. ,,Ik heb niet gemerkt dat zij niet wilde. Achteraf had het niet gemogen. Ik vind het ook heel vervelend dat zij er nare gevolgen van heeft. Ik denk dat ik waarschijnlijk op zoek was naar genegenheid. Dat is het enige wat ik kan bedenken.”

De jonge vrouw zei donderdag in de rechtbank dat zij in eerste instantie dacht dat de man inderdaad de intentie had om haar te helpen. ,,Ik wilde het niet, maar kon het niet stoppen. Ik was bang dat ik mijn enige vertrouwenspersoon kwijt zou raken. Alles moest heel stiekem en in het geheim. Het is vijf maanden lang meerdere keren per week gebeurd. In plaats van mij weerbaarder te maken, bracht jij mij dieper in de put.”

Anja zei tegen de verdachte: ,,Je wist precies hoe je mij kon manipuleren. Je hebt misbruik gemaakt van jouw positie. Ik ben daardoor zo beschadigd dat ik alle vertrouwen in mensen ben kwijt geraakt.”

21 maanden cel geëist

Volgens de officier van justitie ging het om een kwetsbare jonge vrouw die op zoek was naar vertrouwen. ,,De verdachte maakte daar misbruik van. Hij heeft bewust haar vertrouwen gewonnen en is seksueel steeds verder gegaan. Zij kwam met een hulpvraag bij hem. Er was sprake van een relatie tussen een hulpverlener en cliënt.” Tegen de man is 21 maanden cel geëist. De officier vindt dat hij de vrouw 7500 euro schadevergoeding moet betalen.

Advocaat Maartje Schaap, die de verdachte bijstaat, vindt dat niet kan worden bewezen dat sprake was van een afhankelijkheidsrelatie en al helemaal niet dat haar cliënt een hulpverlener was. De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.