Anke Grevelink uit Steenwijk wordt 20 in 2020: 'Met camper door Nieuw-Zeeland: zo mooi!'

In de rubriek ‘20 in 2020’ vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Anke Grevelink uit Steenwijk.

Anke Grevelink uit Steenwijk.

Anke Grevelink uit Steenwijk. Foto: Corné Sparidaens

Nieuw-Zeeland

„Ik ben begin dit jaar zes weken met mijn vriend Gerald op vakantie naar Nieuw-Zeeland geweest. Daar woont familie van hem. Behalve familiebezoek hebben we er rondgetrokken met een camper, op het Zuidereiland. Eigenlijk zijn we daar best kort geweest: twee weken. Terwijl dit het mooiste deel van Nieuw-Zeeland is.

De natuur daar is prachtig. De bergen en dan vooral Mount Cook, waar we een wandeling van vijf uur hebben gemaakt. Zo mooi! We hebben nog niet eens alles gezien en willen nog een keer terug. Ja, ik realiseer me dat lang niet alle 20-jarigen zoiets als dit kunnen doen en dat dit heel bijzonder is. Ik moet wel zeggen: we zijn afgelopen zomer niet weggeweest en ik heb elke dag gewerkt om genoeg geld te kunnen sparen.

Ik had drie baantjes: bij de Albert Heijn, bij een zorgboerderij en bij een verzorgingshuis. Al met al heeft onze reis denk ik wel 2000 euro per persoon gekost. We hadden best goedkope tickets, van ongeveer 900 euro. Maar daar komt de rest nog bij, zoals de huur van de camper.”

Kleine irritaties

„Gerald en ik hebben sinds anderhalf jaar een relatie. We wonen beiden nog thuis, dus dat was wel even wennen in het begin, zo hele dagen samen. Maar we hebben geen ruzie gehad. Er waren wel wat kleine irritaties. Ik ben niet echt een ochtendmens en hij is gelijk helemaal druk. Maar het is verder goed verlopen. Nu kunnen we ook kijken naar een huis. We weten dat het wel goed zit.”

(Tekst lgaat verder onder de foto)

Net voor corona

„Mijn ouders vonden het wel spannend dat ik helemaal aan de andere kant van de wereld zat, maar ze zeiden ook: dit is zo gaaf, dit moet je echt doen. Het was voor hen een geruststelling dat Geralds familie daar woont en dat de eerste week zijn ouders daar ook waren. Ondertussen brak corona uit.

We zijn teruggekomen net voordat de coronamaatregelen hier van kracht werden. We hebben echt geluk gehad. We zouden via China terugvliegen, maar die vlucht ging niet door. De moeder van Gerald heeft gezorgd dat alles werd omgeboekt. Wij konden zelf weinig doen; we hadden geen computer of zo. Uiteindelijk zijn we via Singapore terug gevlogen.”

Taart

„We hadden tijd om dit te doen omdat ik in januari klaar was met mijn opleiding en op dat moment niet aan een nieuwe kon beginnen. Ik heb een tussen-halfjaar. Ik heb mbo3 ig (individuele gezondheidszorg)/maatschappelijke zorg op het Drenthe College in Meppel gedaan. Ik heb een half jaar studievertraging opgelopen door een stage op Mallorca.

Ze spraken daar zo slecht Engels dat ik de opdrachten niet goed kon doen. In september wil ik weer beginnen aan een nieuwe studie. Ik sta nog in dubio maar ik denk dat het mbo4-verpleegkunde wordt. Ik werk nu eerst bij verzorgingshuis Zonnekamp in Steenwijk. Het is leuk om te zien dat bewoners nu dingen krijgen van bedrijven, zoals taart.

De bedrijven geven dat omdat de bewoners geen bezoek mogen hebben. Nou ja, ze kunnen naar een bezoekersruimte om hun familie door glas te zien en dan praten via een microfoon. Maar ik zit zelf op een afdeling met dementerenden en voor hen is dat geen optie. Zij worden er alleen maar onrustig van.”

Hockey

„Ik zit al twaalf jaar op hockey. Dat is gelukkig net weer begonnen. Jammer genoeg zijn er alleen nog maar trainingen en geen wedstrijden. Ik vind wedstrijden leuker. Maar ach, zo kunnen we toch een beetje fit blijven. Toen alles stil lag door corona, heb ik twee keer hardgelopen, maar dat vind ik gewoon saai.

En ik loop op mijn werk al heel veel, waardoor ik ‘s avonds best moe ben en niet zo gemotiveerd om nog wat te doen. Mijn ouders hebben mij en mijn zus in deze coronatijd ook leren klaverjassen. We wisten niet wat we moesten doen en toen kwamen zij op dat idee. Leuk, toch?”

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via   20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu