Anloo wil informatiecentrum Homanshof behouden voor dorp: 'Elk jaar vertrekt hier de stille tocht naar het onderduikershol'

Vereniging dorpsbelangen Anloo wil het informatiecentrum Homanshof in het dorp behouden. ,,De publieksfunctie van de Homanshof moet blijven”, zegt voorzitter Henk Muller.

De Homanshof in Anloo met daarnaast de theeschenkerij in de schuur.

De Homanshof in Anloo met daarnaast de theeschenkerij in de schuur. Foto: DVHN

Eigenaar Staatsbosbeheer wil de monumentale boerderij uit 1700 waarin een informatiecentrum en theeschenkerij is gevestigd verkopen. Volgens Staatsbosbeheer zijn er flinke investeringen nodig om de Homanshof te laten voldoen aan de eisen des tijds. Het informatiecentrum en de theeschenkerij zijn overigens al sinds de corona-uitbraak vorig jaar maart dicht.

Dorpsbelangen Anloo houdt de ontwikkelingen met het informatiecentrum aan de Lunsenhof nauwlettend in de gaten. Voorzitter Muller: ,,We hebben geen problemen met de verkoop, maar de Homanshof moet zijn informatiefunctie behouden. En de theeschenkerij in de oude schuur moet ook weer open.”

Vertrekpunt excursies

,,Veel excursies vertrekken bij het informatiecentrum en er zijn tentoonstellingen over archeologische vondsten in en rond het dorp en over het onderduikershol in het Evertsbos. Elk jaar vertrekt hier de stille tocht naar het onderduikershol.”

De Homanshof is één van de vier toegangspoorten tot het Nationaal Park Drentsche Aa. Het informatiecentrum is het startpunt voor vele wandelaars en fietsers in het natuurgebied. Velen parkeren hun auto op de parkeerplaats pal naast de Homanshof.

Staatsbosbeheer is in gesprek met gemeente

Wat er precies met het informatiecentrum gaat gebeuren is nog niet bekend. Staatsbosbeheer is met de gemeente Aa en Hunze in gesprek over een nieuwe bestemming. Twee vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Anloo inventariseren momenteel onder inwoners van het dorp welke functie de Homanshof volgens hen moet krijgen. Muller: ,,Ze maken er ook een businessplan bij.”

Een van de optie is dat een derde partij, bijvoorbeeld Het Drents Landschap, de boerderij koopt en dat een lokale stichting het pand exploiteert. Anloo heeft volgens dorpsbelangen genoeg vrijwilligers die daarbij willen helpen. Na de zomer wil dorpsbelangen met Staatsbosbeheer, de gemeente en andere partijen om tafel om de toekomst van de Homanshof te bespreken.

Schaapskudde wil ook infocentrum

De stichting schaapskudde Het Stroomdal heeft plannen voor een schaapskooi met informatiecentrum en bescheiden horeca in Anloo. Volgens de onlangs gelanceerde plannen zou die op de parkeerplaats bij het Kniphorstbos moeten komen.

Kunnen beide initiatieven niet in elkaar gevlochten worden? Muller: ,,De schaapkudde wil een heideboerderij met potstal bouwen. Dat is heel iets anders dan wat wij voor ogen hebben met de Homanshof. We hebben nog geen contact met de stichting gehad, maar een combinatie van beide plannen lijkt me niet geslaagd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu