Anti-windmolenactivist Jan Nieboer over strafzaak: Zolang je verdachte bent hangt er toch een waas om je heen

Jan Nieboer wil dat rechtbank snel uitspraak doet in strafzaak dreigbrieven. Foto: Archief Duncan Wijting

De 62-jarige anti-windmolenactivitist Jan Nieboer uit 2e Exloërmond zat vorig jaar zes weken in voorarrest op verdenking van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers. Nieboer, woordvoerder van actiegroep Platform Storm, hoopt vurig dat de rechtbank zich op korte termijn buigt over zijn strafzaak.

,,Ik heb geen strafbare feiten gepleegd. Het Openbaar Ministerie beweert van wel. Ik wil dat de rechter kijkt naar de verwijten en zich erover uitspreekt. Zolang je verdachte bent, hangt er voor sommige mensen toch een waas om je heen.” Dinsdag is in de rechtbank in Assen een regiezitting in de strafzaak tegen Jan H. (58) uit Meeden en medeverdachte Nieboer. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Wanneer dat wel gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

‘Jan H. komt niet naar regiezitting’

H. en zijn advocaat hebben besloten om dinsdag niet naar de zitting te komen. Zij hebben hun onderzoekswensen schriftelijk ingediend bij de rechtbank. De inwoner van Meeden zat een half jaar in voorarrest. Hij werd kort voor de kerstdagen vrijgelaten. Net als Nieboer, die met zijn volledige naam genoemd mag worden, is hij op 19 juni aangehouden. Dezelfde dag werd ook drukker Johnny R. uit Nieuw-Buinen opgepakt. R. werd na drie dagen vrijgelaten.

De drukker zou in opdracht van H. en Nieboer dreigbrieven hebben gedrukt die naar ondernemers en bestuurders zijn gestuurd. Eigenaren van bedrijven die betrokken waren bij de aanleg van windparken of mogelijk werk bij toekomstige windparken in Groningen en Drenthe zouden gaan uitvoeren, hebben brieven ontvangen. De teksten waren voor meerdere ondernemers dermate bedreigend dat ze hun werkzaamheden bij de windturbines hebben teruggetrokken.

Asbest

In een deel van de brieven werd ook gedreigd om asbest te storten op locaties waar de bedrijven actief waren. Op drie locaties in Groningen is ook daadwerkelijk asbest gevonden. Aanvankelijk werden zowel Jan H. en Jan Nieboer verdacht van het dumpen van asbest. Die verdenking kwam voor Nieboer vorig jaar zomer al te vervallen.

Onlangs heeft het Openbaar Ministerie (OM) aan de advocaat van H. laten weten dat ook hij niet langer verdacht wordt van het dumpen van asbest. Het OM is tot conclusie gekomen dat het bewijs onvoldoende is om tot een veroordeling te komen. De twee mannen worden nog wel verdacht van het sturen van dreigbrieven en het dreigen met dumpen van asbest.

Johnny R. (51) en zijn advocaat zijn niet opgeroepen voor de regiezitting in de rechtbank in Assen. Zijn advocaat laat weten dat het OM heeft besloten om zijn zaak los te koppelen van de andere twee verdachten. Of de drukker nog vervolgd wordt en op welke manier het OM in dat geval zijn strafzaak wil afdoen, is nog niet bekend. Nieboer en zijn advocaat gaan dinsdag wel naar de regiezitting in Assen. ,,Ik vind het belangrijk om daarbij te zijn. Vooral ook omdat ik na mijn vrijlating niets meer heb vernomen van het Openbaar Ministerie.”

‘Niets ontdekt dat mij linkt aan de dreigbrieven’

Volgens Nieboer blijkt achteraf dat hij al 1,5 jaar voor zijn arrestatie in de gaten werd gehouden door de politie. Hij is achtervolgd en afgeluisterd. ,,Daar heb ik niets van gemerkt. Bij de inval thuis en op mijn bedrijf is al het mogelijke in beslag genomen. Laptops, computers en USB-sticks. Ze hebben ook weggegooide bestanden weer terug kunnen vinden, maar toch is niets ontdekt dat mij linkt aan die dreigbrieven. Sinds mijn aanhouding zijn we bijna een jaar verder. Van de kant van het OM is het doodstil gebleven. Ik ben onschuldig en wil eindelijk duidelijkheid.”

Dat hij die duidelijkheid op de regiezitting nog niet krijgt, weet Nieboer. Er wordt op de zitting op een rijtje gezet welke onderzoekswensen het OM en de advocaten nog hebben. ,,Toch wil ik bij die zitting zijn. Ik wil op de hoogte blijven over zaken die rond mijn persoon worden besproken.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu