Anticlimax voor parenclubs na versoepeling coronaregels. Ze mogen open, maar hoe? 'Mensen komen hier niet om anderhalve meter afstand te houden'

Foto: Shutterstock

Reikhalzend keken ze uit naar de laatste persconferentie van premier Rutte. Zowel bezoekers als eigenaren van parenclubs hoopten dat ze op 1 juli weer in hun favoriete nachtclub terecht konden. En inderdaad, de clubs mogen open woensdag. Maar hoe doe je dat, met een club waarin alles gericht is op fysiek contact? „Onze mailbox stroomt over met vragen.”

Eigenaar Jan van Duyvenbode van parenclub Erorama in het Drentse Zwinderen heeft net weer met de gemeente gebeld als we hem spreken. Hij zit in een lastig parket. „We mogen in principe open. Maar we moeten ons wel aan die anderhalve meter houden, terwijl de clubs natuurlijk zo zijn ingericht dat mensen elkaar opzoeken. Ze komen niet om afstand te houden.”

Hij heeft het nog maar eens met een ambtenaar besproken. „Maar de gemeente schuift het nu door naar de Veiligheidsregio Drenthe.” Het geeft wel aan dat het om een lastig uit te leggen situatie gaat.

Geen ‘sekswerkers’ maar onderling contact

Wat zijn de regels? Sekswerkers mogen vanaf 1 juli hun vak weer uitoefenen. Het gaat dan om bijvoorbeeld prostituees: mensen die betaald krijgen voor seksuele handelingen.

Maar in een parenclub zijn die professionals er niet. Een parenclub doet niets meer dan gelegenheid bieden aan de gasten die - vroeg of laat - met elkaar aan de slag gaan. En in dat geval is zelfs anderhalve centimeter afstand houden lastig. Gasten komen voor genegenheid met elkaar en niet om aan de bar te staan of afstand van elkaar te houden aan verschillende tafeltjes.

„We durven het niet aan, willen niet zelf een beslissing nemen”, zegt Van Duyvenbode. „We zijn een nette club die zich aan de regels houdt en gasten heeft uit het hele land. We willen ons geen boetes en ellende op de hals halen.”

Registreren van bezoekers in strijd met anoniem bezoek

Bij Secret Dreams in Emmen speelt hetzelfde. In het pand zit naast een erotisch café een swingersclub en een parenclub. ‘Was het allemaal maar zo makkelijk zoals het in de persconferentie van woensdag 24 juni werd verteld’, schrijft de club op de website. ‘Alle lichten stonden op groen om weer lekker te kunnen starten.’ Maar helaas, de regels gooien roet in het eten. De anderhalvemeterregel blijft.

Bovendien: registreren van bezoekers is verplicht en dat wil Secret Dreams niet: ‘Wij gaan zeer discreet met al onze bezoekers om. In het AVG-reglement is vastgelegd dat wij geen gegevens van bezoekers mogen vastleggen of bewaren.’

Massages mogen wel weer

Hoe verder? Jan van Duyvenbode van de club in Zwinderen hoopt dat er snel weer iets mogelijk is.

Een geluk voor hem: een deel van zijn activiteiten kan wel weer beginnen, want in Erorama zit ook een massagesalon. „Die gaat weer open. De extra veiligheidsvoorschriften die gelden volgen we al jaren, ook voor de coronacrisis. Dan gaat het om zaken als douchen voor en na de massage en schoonmaken na elke klant. Van fysiek contact is sprake, seksueel contact blijft bij hoogstens een handmatig hoogtepunt.”

Hij hoopte al veel eerder open te kunnen. Toen de kappers en masseuses weer aan de slag mochten konden wij nog niks. „Dus het is verbazingwekkend dat wij niet eerder open mochten.”

Interesse voor heropening van de parenclub is er in ieder geval, zegt de eigenaar te merken. „Onze mailbox stroomt over met vragen van mensen die willen komen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu