Antiwindmolen-activisten Jan H. en Jan Nieboer mogen weer contact hebben. En dat is tegen de zin van het Openbaar Ministerie

Dreigbrief die bij een hoofdaannemer van windpark Drentse Monden is bezorgd. Foto: Shutterstock/Bewerking: DvhN

De van bedreiging verdachte anti-windmolenactivisten Jan H. (58) uit Meeden en Jan Nieboer (62) uit 2e Exloërmond mogen weer contact met elkaar hebben. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank dinsdag tevergeefs gevraagd om het contactverbod te handhaven.

In de rechtbank in Assen was een regiezitting in de strafzaak tegen Nieboer en H. De mannen worden ervan verdacht dat zij dreigbrieven hebben gestuurd om ondernemers te dwingen te stoppen met voorbereiden van werkzaamheden voor de bouw van windmolenparken De Drentse Monden en Oostermoer en Windpark N33. In de nieuwe dagvaardingen van het Openbaar Ministerie (OM) zijn ongeveer vijftien bedrijven opgenomen die vorig voorjaar dreigbrieven hebben ontvangen. Meerdere ondernemers zijn voor de dreigementen gezwicht.

Verzet tegen windparken

Zowel H. als Nieboer waren zeer actief in het verzet tegen de komst van windparken in Drenthe en Groningen. De twee mannen ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor het sturen van de dreigbrieven. Ze zijn allebei 19 juni vorig jaar opgepakt. H. zat een half jaar in voorarrest. Nieboer is na zes weken vrijgelaten. Hij zei na afloop van de zitting dat bedrijven flinke schadevergoedingen claimen bij de verdachten. Vanwege de claims heeft het OM beslag laten leggen op bankrekeningen en waardevolle bezittingen van de twee.

Of Nieboer en H. schadevergoeding moeten betalen, wordt uiteindelijk door de rechtbank bepaald. Eerst moet komen vast te staan of de mannen schuldig kunnen worden bevonden. Daarna moet vastgesteld worden of de schadeclaim en de hoogte daarvan terecht is. De rechtbank verwacht dat komend najaar de strafzaak tegen de twee verdachten inhoudelijk kan worden behandeld.

Getuigenverhoren

Op de regiezitting dinsdag werd kort besproken welke onderzoekswensen advocaat Evert Kuiters van Jan H., advocaat Evert van der Meer van Nieboer en het Openbaar Ministerie nog hebben. H. en zijn advocaat hebben hun verzoeken schriftelijk bij de rechtbank ingediend. Ze willen naast de beide verdachten nog vijf andere getuigen laten horen bij de rechter-commissaris. Dat verzoek is toegekend door de rechtbank.

Het gaat onder meer om Johnny R. (51) uit Nieuw-Buinen, die drie dagen vast heeft gezeten omdat hij dreigbrieven gedrukt zou hebben. Ook een 66-jarige vrouw uit Emmen moet getuigen bij de rechter-commissaris. De Emmense werd vorig jaar ook opgepakt voor verhoor door de politie. Zij mocht dezelfde dag nog naar huis. De vrouw was jarenlang actief in actiegroep Tegenwind Veenkoloniën, waarvan Jan Nieboer voorzitter is.

Ook de meeste andere getuigen waren of zijn verbonden met actiegroepen tegen windmolenparken. Een van hen, een man uit Emmen, is volgens Nieboer ook door de politie afgeluisterd. ,,Hij was lid van Platform Storm. In het dossier heb ik gelezen dat zijn telefoon is afgetapt en dat door de politie ook bij hem een peilbaken onder de auto is gezet.” De getuigenverhoren vinden zoals gebruikelijk achter gesloten deuren plaats.

Afgeluisterde gesprekken

Op verzoek van de advocaat Kuiters is het contactverbod tussen de inwoner van Meeden en zijn medeverdachte Nieboer opgeheven. Reden hiervoor is dat Nieboer, die een financieel adviesbureau heeft, de boekhouding doet voor H. en zijn familieleden. De officier wilde dat het contactverbod gehandhaafd werd. ,,Als we kijken naar hun achtergrond dan zien we dat bij beide mannen sprake was van een diepgaande strijd tegen windmolenparken. Als het contact weer wordt toegestaan dan vrezen wij dat de strijd weer gaat oplaaien en dat zou tot nieuwe strafbare feiten kunnen leiden.”

De twee advocaten krijgen ook de beschikking over gesprekken tussen Nieboer en H. die zijn afgeluisterd door de politie. De twee hebben elkaar met enige regelmaat in de vroege ochtend ontmoet bij de McDonalds. Zonder dat de mannen het wisten zijn ze daarbij afgeluisterd. ,,Ik wil de tapes beluisteren om de sfeer en de toon van de gesprekken te horen”, zei advocaat Van der Meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu