App-alert in Emmen

Buurtwacht Whatsapp. FOTO ARCHIEF DVHN

In de Emmer wijken Bargeres en Rietlanden wordt dinsdag gestart met de WhatsApp-buurtwacht BurgerAlertEmmen.

In de Emmer wijken Bargeres en Rietlanden wordt dinsdag gestart met de WhatsApp-buurtwacht BurgerAlertEmmen.

Oogje in het zeil
Het idee achter de online-buurtwacht is dat wijkbewoners zelf een oogje in het zeil houden en elkaar via het sociale medium WhatsApp waarschuwen als ze onraad ruiken. Door middel van een kort tekstbericht op de mobiele telefoon kunnen de wijkbewoners razendsnel grote groepen buurtbewoners bereiken. Op die manier wordt misdaad voorkomen en stijgt de pakkans van criminelen, is het idee.

Steeds meer wijken en dorpen in Drenthe voeren de laatste tijd een soortgelijke WhatsApp-buurtwacht in. Een van de plekken waar goede resultaten zijn geboekt met een dergelijk burgerinitiatief is de Asser wijk Marsdijk. Voor invoering werden daar jaarlijks gemiddeld 100 tot 120 woningkraken gepleegd. Na de invoering van de WhatsApp-buurtwacht is in de periode van 1 januari van vorig jaar tot oktober in Marsdijk nog slechts zeven keer ingebroken, meldde wijkagent Harry Mulder destijds in deze krant.

'Extra oren en ogen'
Politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer is te spreken over de WhatsApp-buurtwacht in Emmen. ,,Je ziet zulke initiatieven tegenwoordig overal en het levert voor de politie flink wat extra oren en ogen op'', vertelt hij. ,,Wel is het zo dat mensen bij echt verdachte situaties uiteraard ook de politie moeten bellen.''

In Emmen is het straks de bedoeling dat wijkbewoners zich verzamelen in groepschats met maximaal 250 deelnemers. Om te voorkomen dat de telefoon van deelnemers straks om de haverklap piept door nutteloze berichtjes, worden beheerders aangesteld die misbruik moeten tegengaan. Zij hebben ook een overkoepelende functie. Zij kunnen informatie delen met deelnemers van andere groepschats wanneer dat relevant is.

BurgerAlertEmmen
De organisatie achter de online-buurtwacht in Emmen zit ook achter de facebookpagina BurgerAlertEmmen waar allerlei politienieuws wordt gedeeld. Volgens hen wordt de online-buurtwacht in eerste instantie getest in de wijken Bargeres en Rietlanden. Als het daar goed werkt, rollen zij de buurtwacht uit over de andere wijken in Emmen. ,,Ik hoop in juni heel Emmen te bedienen'', vertelt initiatiefnemer Jordy, die na bedreigingen vanuit het dievengilde niet met achternaam in de krant wil.

Volgens hem kunnen geïnteresseerden zich vanaf dinsdag aanmelden via de website www.burgeralertmm.nl. ,,Wij springen zorgvuldig om met de persoonlijke gegevens. We gebruiken die alleen om mensen aan te melden bij de juiste groepschat. Daarna worden de gegevens gewist.''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu