Arbiter: Omgekeerde bewijslast na aardbeving geldt nu ook in Drenthe

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) moet ook in Drenthe bewijzen dat schade aan woningen niet door een aardbeving is veroorzaakt. Ook in Drenthe ontstaan aardbevingen door gaswinning.

Foto: archief DvhN

Foto: archief DvhN

De Arbiter Bodembeweging geeft Helma Tigelaar uit Klazienaveen, na jaren strijd met de NAM, gelijk, blijkt uit een uitspraak. Tigelaar wil haar schade vergoed zien die is ontstaan na de aardbeving van 30 september 2015 in Emmen.

De arbiter erkent nu dat die schade is ontstaan door gaswinning uit het kleine Emmenveld. ,,Het is aan de NAM om het bewijsvermoeden te weerleggen”, staat in de uitspraak. Volgens de Arbiter is de NAM onomwonden aansprakelijk voor de schade aan het huis van Tigelaar.

Witteveen+Bos: geen aardbevingsschade

Na de beving in 2015 met een sterkte van 2.3 op de Schaal van Richter meldden zich 111 huishoudens uit Emmen en omgeving met schade bij de NAM. De NAM liet ingenieursbureau Witteveen+Bos onderzoek doen. Die kwam - kort gezegd - tot de conclusie: geen van de 111 gemelde schades zou door een aardbeving kunnen komen.

Toch trok de NAM, na drie jaar strijd, de portemonnee en bood de meeste huishoudens een schikking aan. Zonder te willen erkennen dat de schade aan hun woning door de aardbeving uit 2015 was gekomen. Onder andere Helma Tigelaar accepteerde dat niet en legde haar zaak voor aan de Arbiter Bodembeweging.

Tigelaar claimt zeker 125.000 euro schade aan haar woning in Klazienaveen. Witteveen+Bos concludeerde ook in haar geval: dat kan niet. Vanuit coulance-overwegingen liet de NAM bouwmanagementbedrijf Huls uit Zwolle een berekening uitvoeren en bood haar een schijntje van haar geclaimde bedrag: 6200 euro.

Belangrijke uitspraak voor Drenthe

Maar nu ligt er dan de uitspraak van de Arbiter Bodembeweging. En die pakt gunstig uit voor Tigelaar. En niet alleen voor haar: eigenlijk voor alle meldingen rond aardbevingsschade in Drenthe. Want de Arbiter Bodembeweging vindt dat arbitraal bewijsvermoeden ook in Drenthe geldt.

Volgens Ria Mulder uit Emmen, die ook schade had en Tigelaar en anderen bijstaat met raad en daad, is dit een zeer belangrijke uitspraak voor Drenthe. ,,Deze uitspraak is meer dan fantastisch.”

Ook heeft de arbiter de verzakkingen en schade aan de fundamenten van de woning van Tigelaar meegenomen in de uitspraak. Ook hiervan vindt de arbiter dat het gaat om gaswinningschade.

,,Dit doet mij erg goed. Ik heb jarenlang gestreden tegen de NAM. Jaren waarin ik veel tegenwerking heb ervaren. En veel stress, angst, boosheid en vele slapeloze nachten heb ondervonden”, vertelt Tigelaar. ,,De uitspraak voelt rechtvaardig.” Een extern deskundige uit Zoetermeer moet nu de exacte hoogte van het schadebedrag bepalen.

Wat doet Wiebes?

Het ministerie van Economische Zaken wil meer gas winnen in de provincie Drenthe. Dit om het terugschroeven van de gaswinning in Groningen enigszins te compenseren.

Onlangs gaf de Technische Commissie Bodembeweging (TCBb) in opdracht van minister Eric Wiebes (VVD) aan dat het principe van de omgekeerde bewijslast rond de afhandeling van mijnbouwschade voor heel Nederland moet gaan gelden. En niet alleen voor Groningen.

Dat betekent dat gemelde schade in een mijnbouwgebied waar bodembeweging plaatsvindt altijd vergoed moet worden. Tenzij de schade aantoonbaar een andere oorzaak heeft. Alleen: Of Wiebes dat advies ook daadwerkelijk opvolgt, is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu