Archief en Facebook geven bemanning van bij Zweeloo neergestort vliegtuig gezicht

Historicus Marcel Zantingh had zijn omvangrijke boek over Zweeloo in oorlogstijd twintig jaar geleden nooit zó kunnen schrijven. Facebook bestond nog niet, dus had hij nooit nabestaanden van Amerikaanse militairen zo eenvoudig kunnen opsporen en persoonlijke getuigenissen en foto’s kunnen krijgen. Was hij veel later gaan schrijven, dan had hij de generatie ooggetuigen van de oorlog niet meer kunnen spreken.

Deze foto in het krijgsgevangenkamp, met gevaar voor eigen leven gemaakt door piloot Thompson Ellis White, werd meegenomen naar de Verenigde Staten. White kocht het fototoestel voor tien sigaretten.

Deze foto in het krijgsgevangenkamp, met gevaar voor eigen leven gemaakt door piloot Thompson Ellis White, werd meegenomen naar de Verenigde Staten. White kocht het fototoestel voor tien sigaretten. Foto: Familie White

Het was voor historicus Marcel Zantingh (32) vroeger vooral een spannend verhaal, dat af en toe de ronde deed binnen de familie. Zijn overgrootvader Jan Meijering en diens zoon Roelof hadden in de oorlog Amerikaanse bemanningsleden uit handen van de Duitsers weten te houden, door ze te helpen ontsnappen nadat hun bommenwerper neerstortte bij Zweeloo.

Nieuws

menu