Armoedebeleid in Tynaarlo: 'Praten, praten maar geen daden', vindt PvdA

De aanpak van armoede blijft in de gemeente Tynaarlo steken in veel praten en weinig doen, vindt oppositiepartij PvdA.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Shutterstock

Fractievoorzitter Koos Dijkstra verbaast zich hogelijk dat burgemeester en wethouders alvast 21.000 euro uit diverse potjes voor armoedebestrijding halen om een verwacht tekort bij de schuldhulpverlening bij de GKB Drenthe volgend jaar op te vangen. Volgens GroenLinks-wethouder Oetra Gopal is dit nodig omdat er veel meer mensen door de corona-crisis in financiële moeilijkheden komen.

Onderbesteding

Het geschuif met geld ergert Dijkstra vooral omdat de gemeente dit geld van de armoedebestrijding overhoudt door ‘onderbesteding’. Dat wil zeggen dat de gemeente het geld niet uitgeeft doordat mensen met een laag inkomen geen beroep doen op voorzieningen. Zo weten veel ouders niet dat er allerlei potjes zijn om hun kinderen te laten sporten of muziekles te nemen.

Volgens Dijkstra doet de gemeente Tynaarlo te weinig om het gebruik van die voorzieningen te stimuleren. Eerder sprak hij er zijn ergernis over uit dat de gemeente maar niet overgaat tot het instellen van een Kindpakket, een website waarop ouders kunnen aanvinken wat ze voor hun kinderen willen regelen.

Meer mensen in de schulden

De schuldhulpverlening voor inwoners van Tynaarlo loopt via de GKB in Assen , die voor twintig gemeenten inwoners met financiële problemen helpt. De coronacrisis zal er toe leiden dat veel meer mensen bij de GKB zullen aankloppen, verwacht de gemeente Tynaarlo. Dijkstra vindt het echter wat verkrampt om nu al geld uit te trekken voor een verwacht tekort volgend jaar, en daarvoor een beroep te doen op een budget voor andere aspecten van armoedebestrijding.

Straks één loket

Verantwoordelijk wethouder Oetra Gopal (GroenLinks) zegt echter dat de gemeente er hard aan werkt om alle regelingen beter toegankelijk te maken voor mensen met lage inkomens. „Er zijn schotten tussen de voorzieningen, dat maakt dat mensen de weg niet weten te vinden”, zegt ze. „We willen toe naar één loket, en naar een aanpak waarbij je per huishouden bekijkt wat er nodig is. Dat heeft onze hoogste prioriteit nu er door de corona-crisis meer mensen in financiële problemen raken.”

In de loop van volgend jaar wil Gopal in samenwerking met andere Drentse gemeenten onderzoeken hoe dat het beste kan. „We moeten gebruik maken van elkaars ervaringen en niet zelf het wiel proberen uit te vinden.”

Dijkstra gaat het echter niet snel genoeg. „Er blijft nu geld liggen doordat de gemeente er te weinig aan doet om de doelgroep bekend te maken met de regelingen.” Hij erkent dat schuldhulpverlening in deze tijd belangrijk is. „Maar het is niet goed om hiervoor geld weg te halen bij andere voorzieningen voor armoedebestrijding.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu