Asbest in kruipruimte theater De Tamboer moet verwijderd worden: tegenvaller van zo'n 260.000 euro

Een van de zalen van De Tamboer. Foto: Foto: De Tamboer/Nathalie van der Moer

In een deel van de kruipruimte van theater De Tamboer in Hoogeveen is na problemen met de verwarming asbest aangetroffen. De gemeente wil de vervuiling zo snel mogelijk laten verwijderen: een kostenpost van zo’n 260.000 euro.

Het asbest bevindt zich in de kruipruimte van het oudste gedeelte van De Tamboer. Het kwam aan het licht bij een inspectie na drukverlies in de verwarmingsinstallatie.

‘Flink pakket’

Volgens wethouder Erik Giethoorn betreft het een oppervlakte van 2400 vierkante meter. ,,Het is een flink pakket dat moet worden afgezogen en afgevoerd. Een flinke tegenvaller voor De Tamboer en de gemeente Hoogeveen’’, zegt hij in een persbericht.

Hij schat de totale kosten van verwijdering op ongeveer 260.000 euro. Het gaat vooral om amosiet, ook wel bekend als grijsbruine asbest. Het theater heeft de kruipruimte onmiddellijk ontoegankelijk verklaard voor personeel en onderhoudsmedewerkers.

Volgens directeur Pieter-Bas Rebers van De Tamboer mogen medewerkers wel in het gebouw aanwezig zijn. Hij noemt de asbestvondst ‘een heel vervelende kwestie’.

Geen inspectie kruipruimten in 2012

Acht jaar geleden heeft de gemeente Hoogeveen, als eigenaar van het complex, tijdens de laatste renovatie van het theater een inventarisatie uitgevoerd in het gebouw. Volgens wethouder Giethoorn zijn de kruipruimten buiten die inspectie gevallen, omdat daar in 2012 geen aanpassingen werden gedaan.

In een brief aan de gemeenteraad wordt voorgesteld een gecertificeerd bedrijf zo snel mogelijk met het verwijderen van het asbest te laten beginnen, ‘zodat alles voor de start van het nieuwe seizoen weer zeker op orde is’.

‘Snel handelen’

Volgens Giethoorn is snel handelen noodzakelijk om geen onnodige gezondheidsrisico’s te nemen voor het personeel en onderhoudsmedewerkers. ,,Daarnaast is het theater nu gesloten wegens de coronamaatregelen. Dit moment kunnen we gebruiken om de werkzaamheden te verrichten. Zo wordt voorkomen dat De Tamboer later dit jaar nogmaals zou moeten sluiten. Dit zou voor extra gevolgen hebben voor de programma en exploitatie.”

B en W stellen de gemeenteraad voor om het bedrag van 260.000 euro ten laste te brengen van de algemene reserve. Ook doet de gemeente onderzoek naar de eigen aansprakelijkheid als eigenaar van het complex.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu