Asbestsanering boerderijen komt langzaam op gang

De boerderij van Hoving in Eexterveen is de eerste die in het kader van een project van LTO Noord zijn asbestdak kwijt raakt. Foto Harry Tielman

Duizenden boerderijdaken in Drenthe zijn gemaakt van asbesthoudend materiaal. In 2024 wordt dat verboden. LTO Noord probeert vaart te zetten achter de vervanging.

Duizenden boerderijdaken in Drenthe zijn gemaakt van asbesthoudend materiaal. In 2024 wordt dat verboden. LTO Noord probeert vaart te zetten achter de vervanging.

‘Een uitdaging' noemt projectleider Cor Udding van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord de sanering van asbestdaken. In 2024 moeten alle asbestdaken zijn vervangen en het is sterk de vraag of dat gaat lukken. Het dak van de boerderij van Maatschap Hoving in Eexterveen is het begin van een belangrijke poging om zo ver mogelijk te komen.

Pakken en maskers
Medewerkers van Man&Mach gehuld in luchtdichte pakken met maskers halen voorzichtig de asbest dakplaten los die al decennia de boerderij droog houden. Het moest er toch een keer van komen, het dak was niet best meer. Veel boeren stellen het uit, omdat ze niet graag geld uitgeven dat niet terugverdiend wordt en omdat het vervangen van asbestdaken toch best een hoop rompslomp met zich mee brengt.

Arend Steenbergen van LTO Noord spreekt van een maatschappelijk probleem, dat alleen kan worden opgelost als er gezamenlijk de schouders onder worden gezet. In heel Nederland is nog ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbestdak. Boerderijen hebben daarin het grootste aandeel, maar volgens Steenbergen moeten alle bijgebouwen met asbest ook niet worden onderschat.

Zonnepanelen
LTO heeft in de Veenkoloniën 44 boeren bereid gevonden om mee te doen aan een gezamenlijke opdracht voor het vervangen van asbestdaken en in de meeste gevallen komen er dan ook zonnepanelen op. In Eexterveen zijn dat er 22 stuks. Al over een dag of acht is de boerderij van Hoving een heel ander gezicht. Het verweerde dak heeft dan plaats gemaakt voor een strak geïsoleerd nieuw dak met zonnepanelen, die de boerderij een stuk duurzamer maakt dan nu.

Met 630 vierkante meter asbest dat verdwijnt lijkt het een druppel op de gloeiende plaat als bedacht wordt dat er landelijk zo'n 120 miljoen vierkante meter op te ruimen is. Maar Udding blijft optimistisch. ,,Er is heel wat te doen, maar nu kunnen we nog met bundeling van de vraag een goede prijs-kwaliteitverhouding bereiken en er zijn provinciale en rijkssubsidieregelingen van kracht.'' De zaak moet op stoom komen en daar is LTO in ieder geval hard mee bezig. Nu eerst in de Veenkoloniën, maar de rest van Drenthe volgt later dit jaar, zo is de verwachting.

Een dak vervangen kost met subsidie zo'n 40 euro per vierkante meter, maar LTO waarschuwt dat niet vervangen een groter probleem is. Zodra het asbestverbod geldt is het dak niet meer te verzekeren en dan is een boer verder van huis. En de eigenaar van een woonboerderij net zo hard. Vandaar dat de subsidieregeling van de provincie inmiddels ook is opengesteld voor boerderijen, die ooit een landbouwbestemming hebben gehad. LTO hoopt dat het nu storm gaat lopen, zodat tegen 2024 niet een stuwmeer van aanvragen ontstaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu