Asielcentra in Noorden bijna vol

In het asielzoekerscentrum in Assen zijn 500 extra plekken in gebruik genomen.

In 2020 zijn er ongeveer 5000 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers nodig. De asielzoekerscentra in Groningen en Drenthe zitten nagenoeg vol.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt extra opvangcapaciteit. Sinds de zomer komen meer asielzoekers naar Nederland. Verder verloopt het afhandelen van de asielaanvragen traag door personeelstekorten bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het COA vangt op dit moment 26.524 asielzoekers op. Om de extra mensen te kunnen opvangen, wordt de hulp van gemeenten ingeroepen. Ook wil het COA tien aflopende contracten voor opvanglocaties verlengen.

Het COA heeft 500 extra plaatsen in het asielzoekerscentrum in Assen (totaal 1000 plaatsen) al aangesproken en het onderhandelt over de heropening van de opvang in Musselkanaal. Die werd in 2018 gesloten.

Uit actuele cijfers van het COA blijkt dat de azc’s voor negentig procent zijn gevuld. Groningen en Drenthe tellen samen zes grote opvangcentra. Ter Apel is met 2000 plaatsen veruit de grootste. Daarna volgen Assen (1000 plaatsen), Hoogeveen (800), Emmen (600), Zweeloo (450) en Delfzijl (400).

5250 opvangplaatsen

De twee provincies nemen met 5250 plaatsen bijna een vijfde van de totale asielopvang in Nederland voor hun rekening.

Afgelopen week waren er bijna 27.000 vluchtelingen in de centra in ons land geregistreerd. Daarvan zijn ruim 5500 statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij zitten in afwachting van een huis nog in een azc.

Bij de zoektocht naar extra plekken wordt eerst gekeken naar oude opvangcentra. Zo wilde het COA de gesloten opvang in Bellingwolde weer openen, maar de gemeente Westerwolde stak daar een stokje voor. Die vindt dat ze met het aanmeldcentrum in Ter Apel al een grote bijdrage levert aan de asielopvang.

Aso-azc Hoogeveen

In de opvang Hoogeveen komen februari volgend jaar plekken vrij. De Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL), in de volksmond aso-azc, voor lastige asielzoekers sluit dan.

Het lijkt voor de hand te liggen dat de vijftig 50 plekken ingevuld worden door ‘normale’ vluchtelingen. ,,We zijn nog in gesprek met de gemeente”, zegt Jaqueline Engbers van het COA.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu