Asito uit Almelo mengt zich in strijd tegen coronavirus met luchtfilters van AerSMASH uit De Wijk

De speciale luchtfilters van AerSMASH vinden de laatste maanden gretig aftrek. Foto: ANP

Het Almelose schoonmaakbedrijf Asito zet naar eigen zeggen een cruciale stap in de strijd tegen het coronavirus. Een nieuw luchtreinigingssysteem moet het besmettingsrisico in bijvoorbeeld kantoorgebouwen tot een minimum beperken.

De schoonmaakgigant is daarvoor een samenwerking aangegaan met het Drentse startup bedrijf AerSMASH. Deze onderneming uit De Wijk werkt al geruime tijd aan een speciaal luchtreinigingssysteem dat de lucht in gebouwen zeer precies kan filteren. Schadelijke schimmels, bacteriën en virussen hebben volgens Asito een zeer schamele overlevingskans.

Ventilatie pompt ook virus rond

Veel ventilatiesystemen dragen juist bij aan de verspreiding van het coronavirus. Door de ventilatie kan het virus zich rap verspreiden in bouwwerken, als er bijvoorbeeld medewerkers het virus onder de leden hebben. De meeste ventilatiesystemen zorgen vooral voor circulatie van lucht, waarbij de filtering beperkt is.

Met het Drentse systeem is dat een ander verhaal, zegt commercieel directeur Remco Stolk van Asito. „Het mooie aan AerSMASH is dat het niet alleen geuren uit de lucht haalt, maar ook ziektekiemen verwijdert.”

Speciaal luchtfilter

In het nieuwe apparaat wordt de lucht gezuiverd met een speciaal soort plasma, waarin schadelijke stoffen achterblijven en ziektekiemen sterven. De afgelopen maanden is de vraag naar de luchtfilters van AeroSMASH enorm toegenomen.

Stolk: „We zien in de markt steeds vaker de discussie ontstaan omtrent de luchtkwaliteit. Ook bij bedrijven waar wij onze werkzaamheden uitvoeren.” Via Asito kunnen bedrijven in onder meer Almelo en omgeving de nieuwe filteres installeren, waardoor werken op kantoor minder risico’s met zich zou meebrengen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu