Assen: 40 procent minder winkels en compact centrum

Assen moet op de schop: een compacter stadshart met 40 procent minder winkels. Dat stellen twee adviesbureaus voor die de Drentse hoofdstad onder de loep hebben genomen.

Het nieuwe Koopmansplein wordt het centrale winkelpunt van Assen.

Het nieuwe Koopmansplein wordt het centrale winkelpunt van Assen. Illustratie Okra

Binnen een paar jaar neemt de behoefte aan winkelruimte in het Asser centrum af van 100.000 vierkante meter naar nog maar circa 60.000 vierkante meter. Daarom moet er wat gebeuren in het stadshart.

Te groot en te uitgestrekt

Het centrum van Assen is nu te groot en te uitgestrekt, waardoor bezoekers maar een klein deel van de binnenstad bezoeken. Daarnaast is leegstand een groot probleem: momenteel wordt 21.000 vierkante meter winkelruimte niet benut en dat loopt de komende jaren alleen maar op.

Om de Drentse hoofdstad weer aantrekkelijk te maken is het belangrijk winkels, horeca en cultuur te concentreren in een compact gebied, stellen de stedenbouwkundige bureaus Urhan en DTNP. Ze presenteerden donderdagavond hun bevindingen aan de gemeenteraad van Assen.

Leegstand

Het gebied tussen De Nieuwe Kolk, het Koopmansplein en het Drents Museum is de beste plek voor het compacte stadshart. Straten die buiten dit gebied vallen, veranderen geleidelijk van winkelstraat naar de functie van wonen en werken. De gemeente zou ondernemers in deze straten moeten bewegen te verhuizen naar het stadshart. Daar is winkelruimte genoeg, gezien de grote leegstand in de binnenstad.

Een uitzondering vormt de Triade aan de noordkant van het centrum, waar heeft Albert Heijn een grote supermarkt heeft en Dirk van der Broek binnenkort aanschuift als buurman. Ook de Duitse drogisterijketen Die Grenze vestigt zich hier. De adviesbureaus ziet dit als een locatie met parkeergarages waar dagelijkse boodschappen gedaan kunnen worden.

Koopmansplein, Mercuriuscentrum en Kruisstraat

De onderzoekers adviseren het winkelaanbod te verdelen over de binnenstad. De landelijke winkelketens moeten rond het Koopmansplein, Mercuriuscentrum en de Kruisstraat worden geconcentreerd. Ze vormen het commerciële winkelhart van Assen. Aan de oostkant van de binnenstad en de Markstraat is plaats voor kleine ketens, lokale ondernemers en speciaalzaken.

In het historische zuidelijk deel van het centrum van het Drents Museum tot aan de kop van Vaart concentreert zich de horeca, kunst en cultuur.

Bespreken in online bijeenkomsten

De gemeente gaat deze nieuwe visie tijdens online bijeenkomsten bespreken met ondernemers, vastgoedgoedeigenaren, de culturele sector en inwoners. ,,Niets is in beton gegoten, we willen graag weten wat de stad ervan vindt. We moeten moeilijke keuzes maken”, aldus wethouder Mirjam Pauwels.

Na de sessies wordt de opmerkingen meegenomen en wordt de binnenstadsvisie opgesteld en volgend jaar opnieuw besproken. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu