Assen-Oost krijgt toch echt een pumptrack, ondanks bezwaren

De pumptrack komt naast de dierenweide en de hondenspeeltuin te liggen. Foto: DVHN

Assen zet door met de aanleg van een pumptrack op het landgoed Valkenstijn. Ondanks bezwaren ervaart de gemeente voldoende draagvlak voor de crossbaan.

Het college van B en W gaf in januari groen licht voor de aanleg van de pumptrack, naast de dierenweide op het landgoed Valkenstijn. Hoewel daarna vanuit de buurt en vanuit Stichting Landgoed Valkenstijn kritiek kwam op de handelswijze van de gemeente , gaat de aanleg van de pumptrack gewoon door.

Buurtbewoners verrast

De pumptrack wordt een geasfalteerd circuit met bulten en bochten van 1100 vierkante meter en is een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. De werkzaamheden zijn vorige maand begonnen en dat viel rauw op het dak van verschillende buurtbewoners.

Tegenstanders van de geasfalteerde crossbaan vinden dat hun bezwaren niet goed zijn meegewogen door de gemeente. Ook hadden zij graag gezien dat de buurt beter en eerder was geïnformeerd over het plan. Een gevoel dat ook leeft bij de Stichting Landgoed Valkenstijn, die het park namens de gemeente beheert.

De gemeente geeft toe dat de informatievoorziening over de plannen minder zorgvuldig is verlopen dan zij had gewild: ‘Door berichtgeving in de media werden buurtbewoners verrast. Dit had anders gemoeten’, schrijven B en W.

‘Contacten zijn goed’

Toch zijn de contacten met de betrokken partijen, waaronder de naastgelegen dierenweide en Groen Assen Oost, op dit moment goed, zegt het college. De Stichting Landgoed Valkenstijn had een aantal voorwaarden voor de aanleg. Zo wil de stichting dat de pumptrack met voldoende groen wordt omgeven, dat er geen omheining en overkapping worden geplaatst, dat de locatie waar de purnptrack komt wordt gedraineerd en dat het voetbalveld in stand blijft. ‘Aan deze wensen is volledig tegemoet gekomen’, schrijft het college.

Inmiddels heeft de gemeente met de initiatiefnemers en vertegenwoordigers van de Stichting Dierenweide en Groen Assen Oost afspraken gemaakt over het schoonhouden van het terrein. En dus staat niets de komst van de pumptrack meer in de weg, zo vindt het college: ‘De nieuwe pumptrackbaan zorgt voor meer speelmogelijkheden, meer ontmoeting tussen bewoners en draagt bij aan meer beweging en daarmee aan de gezondheid van onze inwoners. Wij ondersteunen dit plan dan ook van harte.’

Aanleg kost een ton

De aanleg van de pumptrackbaan kost 98.000 euro. De provincie Drenthe draagt 25.000 euro bij, de rest komt voor rekening van Assen. Dit bedrag van 73.000 euro, waarvan 25.000 euro via Mijn Buurt Assen, kan nog omlaag: de initiatiefnemers hebben aanvragen ingediend bij verschillende landelijke fondsen en instellingen, zoals stichting Jantje Beton. Het is op dit moment nog niet duidelijk of deze verzoeken worden gehonoreerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu