Assen gaat Italiaans: nieuw kunstwerk op de Kop van Vaart

De Vaart in Assen moet deze zomer weer worden opgesierd met een metershoog kunstwerk.

Een pizza met bruine bonen, de toren van Pisa of een iconisch bouwwerk van Leonardo Da Vinci: op de Kop van de Vaart in Assen moet vanaf 2 juni weer een kunstwerk van minstens negen meter hoog staan.

De binnenstad van Assen dompelt onder in Italiaanse sferen vanwege de tentoonstelling Sprezzatura, vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) in het Drents Museum. Die expositie loopt van 2 juni tot 3 november. ,,Iedereen heeft iets met Italië’’, zegt Emil Klok van binnenstadsorganisatie Vaart in Assen. ,,Wij denken dat dit thema zich goed leent voor meerdere uitingen in de stad.’’

Pronkstuk moet een kunstwerk van minstens negen meter hoog worden

Pronkstuk moet een kunstwerk van minstens negen meter worden op de Kop van Vaart. Eerder stonden hier al onder meer - met veel succes - het beeld van Stalin, een grote Menora en het Vrijheidsbeeld op Drentse keien.

Kunstenaars uit heel Nederland, al heeft Vaart in Assen voorkeur voor Noordelingen, kunnen een ontwerp insturen voor het Italiaanse kunstwerk. De winnaar mag ook echt met het bouwwerk aan de slag. ,,We hebben bij The American Dream op dezelfde manier gewerkt en dat is goed bevallen’’, vertelt Klok. ,,We weten nog niet waar we naar zoeken, alleen dat het beeld een Italiaanse uitstraling moet hebben. De creativiteit op dit gebied ligt elders en we hopen dat die boven komt drijven.’’

Het kunstwerk moet tegen een stootje kunnen

Zo’n groot kunstwerk maak je niet zomaar. Zo moet het werk tegen een stootje kunnen, het staat immers een half jaar buiten en gedemonteerd kunnen worden. Tijdens het TT Festival verdwijnt het kunstwerk tijdelijk. Klok: ,,Vorige keer hadden we negen inzendingen, daar zat een aantal heel goede tussen. Het was zeker geen gelopen race.”

‘We willen Italië op veel plekken laten terugkomen in de stad’

Niet elke tentoonstelling leent zich voor een groot kunstwerk. ,,Zo’n kunstwerk moet impact hebben op de stad, mensen moeten er gevoel bij hebben’’, legt Klok uit. Daarbij moet het kunstwerk niet een losse flodder zijn: ook de rest van de binnenstad moet onderdompelen in het thema. Dat gaat ook gebeuren, belooft Klok. ,,We willen Italië op veel plekken terug laten komen in de stad.” Bijvoorbeeld met gekleurde paraplu’s of wasgoed boven de straten, lezingen en kookworkshops. Hoogtepunt moet een heuse Italiaanse week worden. Aan het programma wordt nog druk gewerkt, maar een onderdeel kan Klok al wel bekend maken. ,,We willen lange, gedekte tafels in de stad, zodat iedereen kan aanschuiven om te eten.”

Eind maart moet het winnende ontwerp bekend worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu