Assen kleurt oranje als protest tegen geweld tegen vrouwen: 'De cijfers laten je nog steeds schrikken'

Foto: Marcel Jurian de Jong

Het gemeentehuis van Assen baadt sinds de vroege avond van 25 november in oranje licht. Daarmee sluit de Drentse hoofdstad zich ook dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World.

„Eén op de drie vrouwen krijgt nog altijd te maken met geweld in haar leven”, zegt Marja Janssens van de Soroptimistclub Assen. Deze vereniging, die opkomt voor de positie van vrouwen, zorgt er samen met Zonta Drenthe en de gemeente ook dit jaar weer voor dat verschillende markante gebouwen in Assen tot en met 10 december oranje verlicht zijn. „In Nederland ligt dat cijfer zelfs nog hoger. Daar schrik je toch nog steeds van. Met deze actie vragen aandacht voor dit probleem.”

Orange the World

Niet alleen Assen, maar de hele wereld kleurt tot en met 10 december oranje tijdens Orange the World. Die kleur staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Mooie symboliek, maar de vraag is of een oranje licht ook daadwerkelijk iets uitricht tegen geweld.

„Een dader is van deze lichten misschien niet direct onder de indruk”, geeft Janssens toe. „Het gaat heel erg om bewustwording. Dat geweld tegen vrouwen nog steeds zo’n groot onderdeel is van de maatschappij, dat moeten we telkens opnieuw onder de aandacht brengen.”

Bovendien, stelt Janssens, is het licht vooral een oproep aan meisjes en vrouwen om zich te melden als hen wat overkomt. „Schroom niet, willen we hiermee zeggen. Vaak denken slachtoffers van geweld nog: waarom zou ik het melden? Wat heeft het voor zin? Dat is erg jammer, want als je je niet meldt, kan ook niemand iets voor je doen.”

Enquête

Om erachter te komen hoe het in Assen gesteld is met de veiligheid op straat, willen de Soroptimisten samen met Zonta Drenthe een enquête houden onder Asser vrouwen. „Dat doen we om het probleem ook hier concreet te maken en in kaart te brengen hoe veilig het in onze eigen omgeving nu eigenlijk is. Zodat we daar volgend jaar speciaal aandacht voor kunnen vragen en de gemeente ook daadwerkelijk verbeteringen kan doorvoeren. Assen moet uiteindelijk zo veilig mogelijk worden. Dat is in ieders belang.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu