Assen krijgt jongerencentrum, maar geen Jimmy’s

In 2013 opende Willem-Alexander Jimmy's in Stadskanaal. FOTO ARCHIEF DVHN

Vaart Welzijn krijgt 50.000 euro om ontmoetingsplekken voor jongeren in te richten in Assen. Geen Jimmy’s, maar wel hetzelfde idee: jongeren helpen jongeren.

Een groep jongeren klopte vorig jaar bij de gemeente Assen aan: ze wilden graag een eigen Jimmy’s. Jimmy’s is een plek voor jongeren waar ze terechtkunnen om samen te werken, te praten en elkaar te ontmoeten. Het fenomeen Jimmy’s is vanuit Groningen begonnen aan een langzame opmars door Nederland. Vooral in Gelderland, maar bijvoorbeeld ook in Leeuwarden en Stadskanaal zijn ontmoetingsplaatsen ingericht.

De gemeente Assen beloofde te helpen waar kan en belegde de vraag van de jongeren bij Vaart Welzijn. Het college van B en W is blij met hun plan. ,,Het plan van Vaart Welzijn past bij de ideeën die wij hebben’’, zegt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie). Daarom trekt het college 50.000 euro uit om de plannen verder vorm te geven en de ontmoetingsplaats op te starten. Belangrijkste verschil met een traditionele Jimmy’s: Vaart Welzijn wil plekken op scholen inrichten. ,,Je moet kijken waar je jongeren vindt en dat is met name op scholen’’, zegt Vlieg.

Ontmoetingsplekken

Vaart Welzijn gaat jongeren opleiden zodat zij leeftijdsgenoten kunnen helpen. Naast ontmoetingsplekken op scholen, moet er ook een ruimte in Vaart Welzijn komen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Eerst een avond in de week, maar die kan uitgebreid worden bij succes. Met de keuze voor Vaart Welzijn is een Jimmy’s van tafel. Het jongerencentrum krijgt de naam SWAG (samenwerken aan grip op je leven) en als alles volgens plan verloopt start de eerste school nog voor de zomer.

Martijn Schokker, een van de initiatiefnemers van een Jimmy’s in Assen, is teleurgesteld. ,,Ik ben verrast dat wij niet ingelicht zijn over de ze stap, terwijl dat wel zou gebeuren. Daar baal ik wel een beetje van.’’ Schokker en de andere jongeren uit de werkgroep waren nog bezig met een Jimmy’s in Assen. ,,We weten dat de methode van Jimmy’s werkt, of dit nieuwe plan ook succesvol is moet nog maar blijken.’’

Schokker zet vraagtekens bij de naam. ,,Swag staat voor de juiste kledingstijl en stoer zijn, of dat gelukkig gekozen is weet ik niet.’’ Ook de plek voor een ontmoetingsruimte is niet de keuze van Schokker. ,,Vaart Welzijn is een zorginstelling. Daar binnenstappen is een drempel voor jongeren.’’ Schokker weet nog niet of de werkgroep de strijd voor opgeeft. ,,Dat doen we niet zomaar, maar dit nieuws komt wel op het verkeerde moment.”

Nieuws

Meest gelezen

menu