Assen op de kop door FlorijnAs

Assen staat de komende jaren voor de uitvoering van een aantal ingrijpende infrastructurele projecten. Dagblad van het Noorden doet daar met enige regelmaat verslag van.

Al jaren staan delen van Assen op de kop door projecten die in het kader van de FlorijnAs worden uitgevoerd. Zoals voor het weer bevaarbaar maken van Het Kanaal met de bijbehorende aanleg van nieuwe bruggen en sluizen, de Blauwe As. Hier en daar ondervonden aanwonenden en het verkeer over-last, maar de 'schade' viel alleszins mee.

Assen Slim Bereikbaar

Dat kan, nu wordt gestart met de aanpak van het stationsgebied en de ombouw van de Overcingellaan/Industrieweg tot Stadsboulevard, wel eens anders worden. Onderdeel van dit werk is de bouw van een tunnel ter hoogte van het station. Linksom of rechtsom zal er voor het verkeer overlast zijn. De gemeente doet er alles aan om dat tot een minimum te beperken.

Assen Slim Bereikbaar is de verzamelnaam van alle maatregelen die te maken hebben met de FlorijnAs. Vier pijlers zijn hieronder gelegd, legt verkeerskundige Peter Veldman van de gemeente Assen uit. Hij somt ze op: plannen, bouwen, verkeersmaatregelen en mobiliteitsmanagement. ,,Zo beginnen we niet met de brug in de Groningerstraat voor de Blauwe Klap in de Industrieweg en de brug in de Weiersstraat gereed zijn. En we houden ook rekening met evenementen die op stapel staan.''

Bypass

Als voorbeeld van bouwen noemt Veldman de bypass die is gelegd om de in aanbouw zijnde Blauwe Klap heen. Het verkeer kon daardoor gebruik blijven maken van de Industrieweg. Het bestemmingsverkeer wordt ook zoveel mogelijk om het centrum heen geleid. Om de extra verkeersstroom via de afslag Assen/Smilde goed te verwerken, is daar een extra strook aangelegd voor het afslaande verkeer richting stad.

Vanaf zondag 14 februari gaan de reizigers met bus en trein ook de gevolgen ondervinden van de werkzaamheden. Dan begint de sloop van het huidige station en gaat ook de perrontunnel onder het station dicht. Treinreizigers moeten dan gebruikmaken van de voetgangersbrug over het spoor om op het middenperron te komen en omgekeerd. De voetgangersbrug is voorzien van liften. Reizigers die vanaf Assen-Oost naar het perron komen, kunnen net als nu nog gebruikmaken van de trappen in de Vredeveldse tunnel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu