Assen rookvrij wordt breed gedragen: 26 organisaties en clubs doen mee

De Asser sportkanjers poseren met de vertegenwoordigers van de verschillende organisaties die hun handtekening zetten onder de intentieverklaring. Rechts wethouder Harmke Vlieg. Foto Henk Wollerich

Assen loopt voorop met het streven om rookvrij te worden. Woensdagmiddag ondertekenden 26 organisaties en verenigingen een intentieverklaring.

Nog maar een dikke maand geleden sprak wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) de wens uit dat Assen in de toekomst rookvrij wordt. Dat was tijdens een feestelijke bijeenkomst op Sportpark De Hoogspanning waar voetbalvereniging FC Assen zichzelf rookvrij verklaarde.

Als een olievlek verspreidde het initiatief zich. Assen is de gemeente in Drenthe waarin het initiatief van stichting KWT Kankerbestrijding en het Longfonds om een rookvrije generatie te krijgen het breedst wordt ondersteund.

Alle scholen, het WZA en de GGD zijn van de partij

Onder de deelnemers ook niet de minsten. Als eerste ziekenhuis in Drenthe sloot het Wilhelminaziekenhuis Assen (WZA) zich aan. Ook instanties als GGD Drenthe, Vaart Welzijn, Participatieraad, Raad voor Cliëntenparticipatie, Jong Assen en Kraamgroep Het Groene Kruis zijn van de partij.

Ook alle scholen in Assen ondertekende gistermiddag in De Bonte Wever de intentieovereenkomst: Drenthe College, Dr. Nassau College, Vincent van Gogh, Gomarus, Terra, Vrije School De Es en de overkoepelende organisaties GKC Drenthe en Plateau. Het aandeel van de sportverenigingen blijft nog wat achter: Naast FC Assen zijn nu de voetbalverenigingen LTC en Asser Boys en de volleybalvereniging Sudosa Desto rookvrij. Ook hier mag in de kantines en naast de velden niet meer worden gerookt.

Respons verrast wethouder Vlieg

Meer sportverenigingen hebben zich al bij de gemeente gemeld om ook mee te doen, zegt Vlieg. Zij is blij verrast met de respons. ,,Ik had niet gedacht dat het zo hard zou gaan. Het wordt ook heel breed gedragen. Hieruit blijkt wel hoe mensen denken over roken.’’

De actie kwam op gang nadat Vlieg haar zorgen had geuit toen uit cijfers bleek dat de helft van de jong volwassenen tot 35 jaar in Assen rookt. Terwijl landelijk een afname is te zien van het aantal rokers was in de Drentse hoofdstad juist sprake van een stijging.

Assen verbiedt roken niet maar hoopt op bewustwording. ,,Ons doel is dat kinderen niet gaan roken of met rook in aanraking komen. Dat we samen op weg gaan naar een rookvrije generatie.’’

Nieuws

menu