Assen sleept kunstenaars 'Mannes' voor de rechter: strijd over beschadigingen aan de stationshond

Assen sleept de kunstenaars die ‘Mannes’ hebben ontworpen op korte termijn voor de rechter om de herstelkosten terug te eisen. Ondertussen vinden de kunstenaars nog steeds dat de bouwers verantwoordelijk zijn voor de beschadigingen aan de stationshond.

Mannes de stationshond wordt gedemonteerd en afgevoerd voor duur onderhoud.

Mannes de stationshond wordt gedemonteerd en afgevoerd voor duur onderhoud. Foto: Marcel Jurian de Jong

Binnenkort ploft de dagvaarding van Assen op de mat bij Nio Architecten en QS Serafijn. De gemeente vordert van hen de herstelkosten van 90.000 euro terug, want met de kunstenaars is een onderhoudscontact voor tien jaar afgesloten. „Zij zijn verantwoordelijk en we stellen ze in gebreke”, zegt wethouder Bob Bergsma.

Kunstenaars wijzen naar bouwer

Eind november werd ‘Mannes’ weggetakeld van het stationsplein voor noodzakelijk onderhoud. Zijn vel – een beschermende laag van kunsthars – liet los en dat veroorzaakte ontsierende plekken. Zou ‘Mannes’ niet opgeknapt worden, dan was de kans groot dat de trouwe lobbes, die op Dierendag 2018 nog feestelijk onthuld werd, vroegtijdig bij het grof vuil belanden. Assen betaalde in eerste instantie de herstelkosten uit eigen zak, maar liet toentertijd al weten dit geld terug te eisen van de kunstenaars.

De kunstenaars stellen op hun beurt dat Doornekamp Woodspecials, de bouwer van ‘Mannes’, aansprakelijk is voor een niet deugdelijke coating op het kunstwerk. Beide partijen bakkeleien al geruime tijd over de aansprakelijkheid en wie de herstelkosten van 90.000 euro moet ophoesten. Tot een compromis of schikking kwam het nooit.

‘Niet verantwoordelijk’

Wethouder Bergsma verwacht dat nog zeker enkele maanden duurt voordat de kwestie is opgelost. Kunstenaar Maurice Nio noemt het ‘jammer dat het zo moet’. „De dagvaarding zullen we doorsluizen naar Doornekamp. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de coating.”

Onzin, stelt Arie Doornekamp van het gelijknamige bedrijf. „Er waren vroegtijdig al plekken te zien. Onze adviezen om dat op te lossen zijn in de wind geslagen. We blijven bij onze stelling dat we niet verantwoordelijk zijn voor de schade.”

‘Mannes’ ligt ondertussen al enkele maanden in de werkplaats van Poly Product in Werkendam om opgelapt te worden. „Hij is helemaal afgeschuurd”, weet Bergsma. Binnenkort wordt het houten kunstwerk zowel aan de binnen- als de buitenkant met hetzelfde materiaal behandeld. De bedoeling is dat de meestbesproken hond van Assen komend voorjaar terugkeert op het stationsplein.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu