Assen trekt zich aan de haren omhoog uit het financiële moeras

Assen heeft het huishoudboekje op orde, maar het doet wel pijn. Strenger, soberder en geen nieuwe plannen, dat zijn de uitgangspunten.

Na veel rekenwerk en gepuzzel op het stadhuis kan wethouder Mirjam Pauwels de gemeenteraad een sluitende begroting voorleggen.

Na veel rekenwerk en gepuzzel op het stadhuis kan wethouder Mirjam Pauwels de gemeenteraad een sluitende begroting voorleggen. Foto DvhN

Mensen met een beperking zullen het merken: de gemeente geeft via het project Schoon en Leefbaar huis alleen de huishoudelijke hulp die je echt nodig hebt. Dat kan dus een uurtje minder hulp in de week betekenen of minder vaak de ramen lappen dan je graag zou willen. En bij jongeren in de jeugdzorg wordt strenger gekeken of ze niet te zware hulp krijgen.

Begroting vrijdag gepresenteerd

Stap voor stap hoopt het gemeentebestuur zo de stijgende kosten in het zogenoemde sociaal domein onder controle te krijgen, zo blijkt uit de begroting die wethouder van financiën Mirjam Pauwels (VVD) vrijdag presenteerde en waar de gemeenteraad zich in november over buigt. Al jaren klagen gemeenten dat ze te weinig geld van het rijk krijgen om de kosten voor zorg en ondersteuning te betalen. Maar het is onzeker of dit tot een fors grotere geldstroom vanuit Den Haag gaat leiden. De gemeenten moeten dus ook zelf iets doen om de uitgaven te beperken.

Een jaar geleden was het allemaal kommer en kwel in Assen. Door politiek gekissebis lukte het maar niet de begroting op orde te krijgen en zo kwam de hoofdstad zelfs als enige gemeente in Drenthe onder toezicht van het provinciebestuur te staan. Hoewel de coronacrisis de financiële vooruitzichten onzeker maakt, is wethouder Pauwels voorzichtig optimistisch.

„We hebben vorig jaar een herstelplan ingezet. Daarbij is de onroerende zaakbelasting al verhoogd, dat hoeven we nu dus niet te herhalen. En we hebben dus bezuinigd op de uitgaven voor zorg en ondersteuning. Maar onze inwoners zullen in de loop van de komende tijd zeker nog de gevolgen daarvan merken. Ook bij de uitvoering van onze onderhoudstaken geldt dat we niet meer doen dan wat nodig is. En we hebben dus geen geld voor nieuwe plannen.”

Reserves zijn danig verminderd

De financiële reserves van de gemeente zijn danig verminderd. Op korte termijn merken de inwoners van Assen er niets van, maar op de wat langere termijn zal het stadsbestuur bij tegenvallers sneller moeten bezuinigen, of de lasten verhogen. Deze collegeperiode (2018-’22) haalt de gemeente zo’n 10 miljoen euro uit de reserves, waarna nog hetzelfde overblijft. Volgens de gemeente en de provincie is dat nog genoeg om tegenvallers op te vangen.

Tegenvallers dienen zich geregeld aan

Maar tegenvallers dienen zich in deze onzekere tijd geregeld aan. Het afgelasten van de TT was een strop van jewelste , want de gemeente wilde nou net de gemeentekas spekken met een hogere toeristenbelasting. Niemand weet of de TT in 2021 wel door kan gaan. Door de coronacrisis neemt ook de werkloosheid toe en kunnen er nog veel faillissementen ontstaan. Dat eerste doet de gemeentelijke uitgaven aan sociaal beleid toenemen, dat tweede leidt tot minder belastinginkomsten.

Een onzekere factor is volgens Pauwels ook het rijk. Afgelopen jaar viel de compensatie voor de coronacrisis mee en kwam er ook geen korting uit het gemeentefonds. Maar Pauwels spreekt in haar begroting bij de uitkeringen uit het gemeentefonds van dagkoersen en ze houdt dus rekening met tegenvallers.

In het licht van de grote onzekerheden de komende jaren is het halveren van de gemeentelijke reserves dus een bittere pil.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu