Assen wil Europees energieproject

Foto: Archief ANP ANP

Een lager energieverbruik en een afname van de mobiliteit door gedragsverandering. Dat is de insteek van een project dat Assen met Europese subsidie in de wijk De Lariks wil uitvoeren.

Een lager energieverbruik en een afname van de mobiliteit door gedragsverandering. Dat is de insteek van een project dat Assen met Europese subsidie in de wijk De Lariks wil uitvoeren.

Entrance
Energieprojecten zijn er in alle soorten en maten. Dubbel of driedubbel glas, muur-, dak- en vloerisolatie en de toepassing van zonnepanelen zijn al gemeengoed. Op sommige plaatsen gaan de initiatieven een stap verder. Zoals in Hoogkerk, waar al enkele jaren een proef wordt gedraaid waarbij vaatwassers en wasmachines bijvoorbeeld automatisch aan gaan wanneer de stroomprijs het laagst is. Entrance, een proeftuin voor energieprojecten, is hierbij betrokken.

Entrance wil ‘Hoogkerk' graag breder trekken en liet het oog vallen op De Lariks, een naoorlogse wijk waar in veel huizen nog geen energiebesparende maatregelen zijn genomen. Belangrijk voor het project zelf, maar ook voor het verwerven van Europese subsidie waarvoor B en W van Assen een aanvraag in Brussel hebben ingediend, legt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) uit. ,,In Europa zijn veel steden met vergelijkbare wijken waar ons E-intelligence-project ook toegepast kan worden.''

Vrijblijvend
Deelname van de bewoners van de wijk is vrijblijvend. De bedoeling is dat inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel energie wordt verbruikt door bijvoorbeeld de wasmachines, diepvriezer of magnetron. Dat inzicht moet leiden tot veranderend gedrag, deel gestuurd ook door gedragsbeïnvloeding. Op basis van de bevindingen kunnen technische maatregelen worden aangeboden.

Het project, dat vijf jaar loopt, richt zich niet alleen op het energieverbruik in huis maar ook op de mobiliteit. Door inzicht in het rijgedrag te verschaffen moet worden bereikt dat de auto minder vaak wordt gebruikt. Door bewustwording moet op het energieverbruik 10 procent per jaar worden bezuinigd. ,,Dat is onze ambitie'', zegt Vlieg.

Ervaring
De gemeente werkt binnen het project samen met Sensor City, dat ervaring heeft op het gebied van mobiliteit, de Hanzehogeschool, ingenieursbureau Cedel uit Assen en PNO Consultants uit Groningen. Woningcorporatie Actium, dat veel huurwoningen in De Lariks heeft, doet ook mee.

In de loop van dit jaar moet duidelijk worden of de gemeente in aanmerking komt voor Europese subsidie.

Nieuws

Meest gelezen

menu