Assen wil toegankelijker worden: 'Het moet bij ons allemaal tussen de oren gaan zitten'

Gemeentehuis Assen. Foto: Archief/DVHN

Begrijpelijker taal op de gemeentewebsite en meer toegankelijke toiletten in de binnenstad. Door uitvoering van de lokale inclusieagenda van Assen zou iedereen straks zorgeloos mee moeten kunnen doen.

De totstandkoming heeft even geduurd, geeft wethouder Jan Broekema (SP) toe. „Maar de inclusieagenda is klaar. Nu kunnen we letterlijk drempels weghalen en de Asser samenleving toegankelijker maken.”

VN-verdrag

In juni 2016 heeft Nederland een verdrag van de Verenigde Naties erkend, waarin staat dat mensen met een beperking net zo goed moeten kunnen deelnemen aan de samenleving als ieder ander. Twee jaar later nam de gemeenteraad van Assen een motie aan waarin het college van B en W werd opgedragen aan de slag te gaan met een toegankelijkheidsagenda, om aan dit verdrag te voldoen.

Daarna volgde in Assen een politieke en financiële crisis, met een bestuurswissel tot gevolg. „En de coronacrisis hielp ook niet mee. Ondertussen hebben we veel en intensief samengewerkt met een club van mensen met een beperking. Zij hebben meegeholpen en ideeën aangedragen. Bijna alles wat nu in de agenda staat, hebben zij bedacht.”

Wc’s

Assen wil onder meer in elk gemeentelijk team een ‘inclusieambassadeur’ benoemen, zodat bij alle plannen en uitwerkingen standaard gedacht wordt aan eventuele aanpassingen voor mensen met een beperking. Raadsvoorstellen krijgen om die reden een jaar lang een inclusieparagraaf.

Verder wordt het invalidentoilet in het gemeentehuis openbaar toegankelijk en wordt winkeliers gevraagd hun wc open te stellen voor binnenstadsbezoekers. In het verlengde daarvan gaan B en W nadenken over een stimuleringsprijs voor een ondernemer, instelling of buurt die een aansprekend initiatief heeft ondernomen op het gebied van inclusie en toegankelijkheid.

Communicatie

Ander belangrijk punt vormt de gemeentelijke communicatie. „Daar mogen we best scherper naar kijken”, vindt Broekema. „Als je zelf geen beperking hebt, is het vaak lastig om je voor te stellen waar je, als je dat wel hebt, letterlijk allemaal tegenaan kunt lopen. Daarom kan een agenda als deze nooit helemaal compleet zijn. Het is een goede start en uitnodiging aan iedereen om hiermee aan de slag te gaan. Denken aan mensen met een beperking moet bij ons allemaal tussen de oren gaan zitten.”

De inclusieagenda moet nog door de raad besproken worden. Dat gebeurt in de week van de toegankelijkheid, van 5 tot en met 9 oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu