TT Circuit Assen wil naast GP van Zandvoort tweede Formule 1-race naar Nederland halen. 'Eén land mag best twee races organiseren'

Assen krijgt mogelijk ook een Formule 1-race. The Dutch Grand Prix Foundation probeert in 2023 een tweede race naar ons land te halen, naast de grand prix van Zandvoort.

Max Verstappen was in 2015 met de Formule 1 wagen van Toro Rosso Team Red Bull op het TT-circuit tijdens de Gamma Racing Day.

Max Verstappen was in 2015 met de Formule 1 wagen van Toro Rosso Team Red Bull op het TT-circuit tijdens de Gamma Racing Day. Foto: DVHN/Corné Sparidaens

Voorzitter Jos Vaessen van The Dutch Grand Prix Foundation denkt dat er naast Zandvoort ruimte is voor een tweede Formule 1-race in Nederland op het TT Circuit in Assen. ,,Eén race in het voorjaar en een race in het najaar. We krijgen vanuit de autosportwereld veel vragen waarom Assen geen Formule 1-race krijgt. Van oud-coureurs en ook vanuit de kring van FOM.”

Formula One Management (FOM) wijst de races toe en heeft twee jaar geleden het principe losgelaten dat elk land maar één grand prix per seizoen mag organiseren, zegt Vaessen. „Oostenrijk en Italië hebben dit jaar twee races. In Oostenrijk zelfs twee keer achter elkaar op hetzelfde circuit. Dat vinden de coureurs en hun teams niet leuk. Waarom Assen dan niet als alternatief, horen we vaak in de racewereld. Het succes van Max Verstappen heeft de Formule 1 in ons land een enorme boost gegeven en Nederland heeft de beste supporters.”

Schumacher: Faciliteiten Assen uitstekend

Oud-coureur Ralf Schumacher, broer van veelvoudig wereldkampioen Michael, zei drie weken geleden tijdens Jack’s Racing Day op het TT Circuit nog dat Assen een prima circuit is voor de Formule 1 en dat de faciliteiten uitstekend zijn. Hij vergeleek het TT Circuit met het circuit van Zandvoort: „Ik zou voor Assen hebben gekozen.”

Vaessen zegt eerst de races komend weekeinde in Zandvoort af te wachten en zoekt daarna contact met FOM in Londen. ,,We hebben onze ideeën verwoord en besteden er voor Zandvoort niet veel aandacht aan. Dat lijkt me wel zo netjes. We hebben voor het eerst sinds 36 jaar weer een Formule 1-race in Nederland en daar gaan we van genieten.”

In voorjaar of najaar 2023

The Dutch Grand Prix Foundation denkt dat een Formule 1-race in het voorjaar of najaar van 2023 in Assen gehouden kan worden. Vaessen: ,,In het voorjaar moet het vier tot zes weken voor de TT zijn. Maar daarover moeten we ook met Zandvoort in conclaaf.”

Assen was twee jaar geleden samen met Zandvoort kandidaat om de Formule 1 naar Nederland te halen. Hoewel Assen betere faciliteiten heeft, kreeg Zandvoort de voorkeur van FOM en mag drie jaar een race organiseren. Daarbij speelden de historie van Zandvoort met de Formule 1 en de ligging nabij Amsterdam een grote rol. ,,En Zandvoort had een prins van Oranje die stevig lobbyde”, zegt Vaessen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu