Assen wil tweede proef met aardgasvrij maken woonwijk Lariks, nu met warmtenet

Het deel van Lariks dat valt onder het nieuwe proefproject en de gekozen oplossing met een warmtenet. Gemeente Assen/DvhN

Assen wil een deel van de woonwijk Lariks aardgasvrij maken door de aanleg van een warmtenet. De aanvraag voor een miljoenenbijdrage van het Rijk is inmiddels de deur uit.

Het gaat om een, volgens de initiatiefnemers, uniek concept. Hierbij wordt het warme water trapsgewijs door een dubbel leidingensysteem geleid. Een methode die al vaker wordt toegepast in de tuinbouw, maar nog niet bij woningen. Bij Lariks gaat het om 600 huizen.

Warmste water voor slechtst geïsoleerde huizen

De ‘truc’ is dat het water met de hoogste temperatuur rechtstreeks vanaf de bron naar de huizen met de hoogste warmtebehoefte wordt geleid. Dat zijn de oudere woningen in de buurt, die minder goed zijn geïsoleerd.

Na gebruik gaat het afgekoelde water het warmtenet weer in om vervolgens naar nieuwbouwwoningen te worden geleid. Hier is de warmtevraag minder. Daarna keert het water weer terug naar de bron om opnieuw te worden opgewarmd.

Aanvraag subsidie van 5,5 miljoen euro

In het project werken de gemeente, de woningcorporaties Actium en Woonservice, Vaart Welzijn, Mijn Buurt Assen en Enexis samen.

Het aardgasvrij maken is een belangrijk onderdeel van het project, maar gelijktijdig worden ook de wijkvernieuwing en leefbaarheid aangepakt, zegt wethouder Karin Dekker (GroenLinks) van Assen. ,,Het gaat om het gehele pakket waarmee we van Lariks een toekomstbestendige wijk kunnen maken.’’

Om dit te financieren heeft de gemeente een subsidieaanvraag ingediend voor 5,5 miljoen euro bij het Rijk voor de tweede ronde van het Nationaal Programma Aardgasvrije Wijken. Assen doet al mee aan dit programma en kreeg in de eerste ronde 4,25 miljoen voor een proefproject in een ander deel van Lariks.

Warmtenet betrouwbaar en efficiënt

Lariks is geschikt voor het warmtenetproject, zo legt projectleider Radboud Reuvekamp uit, omdat de wijk een ideale mix is van (sociale) huur, koop, oud- en nieuwbouw.

Volgens Reuvekamp is het mogelijk om bewoners een concreet en aantrekkelijk aanbod te doen ter vervanging van aardgas. ,,Het warmtenet is betrouwbaar, straalt degelijkheid uit en is efficiënt. Kortom, naar ons gevoel een goede oplossing.’’

Woningcorporatie Actium ziet in de proef een ideale mogelijkheid om een slag te slaan op zowel het gebied van duurzaamheid als wijkvernieuwing. Zo wil Actium honderd woningen vernieuwen dan wel slopen en nieuwbouw plegen. ,,We weten dat we alternatieven voor aardgas moeten vinden. Dit lijkt kansrijk’’, zegt Marcel van Halteren.

‘Eerst zien dan geloven’

Woonservice bezit in het gebied honderd appartementen in De Stroomflat en gaat nog veertig seniorenappartementen bouwen op een naastgelegen terrein. ,,Wij geloven erin dat er een collectieve oplossing moet komen’’, motiveert woordvoerder Sandra Mulder de deelname. ,,Wanneer we alleen kijken naar oplossingen per woning gaan we het niet redden.’’

In het noordelijk deel van Lariks, met 254 huizen, is de gemeente al langere tijd aan het kijken hoe de woningen van het gas afgekoppeld kunnen worden. De eerste ervaringen in deze proeftuin vallen niet mee. Bewoners zijn terughoudend omdat niet duidelijk is wat als alternatief wordt aangeboden. Dekker: ,,De houding is een beetje: eerst zien en dan geloven. Dat is een belangrijk leerpunt.’’

Overigens wordt een warmtenet ook hier als meest haalbare oplossing gezien ter vervanging van aardgas. Mogelijk dat daarmee kan worden aangehaakt op de tweede proef. De verwachting is dat er in september duidelijkheid komt over de financiering door het Rijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu