Assen zaterdag uitgelicht in tv-programma Hier zijn de Van Rossems: 'Overweeg serieus om in Assen te gaan wonen'

Sil, Maarten en Vincent van Rossem Foto: ANP

Assen werd in juni 2020 bezocht door Maarten van Rossem en zijn broer en zus voor de opnames van het het nieuwe seizoen van Hier zijn de Van Rossems van de NTR. Aankomende zaterdag wordt de aflevering uitgezonden.

De aflevering over Assen vormt de aftrap voor het tweede seizoen van Hier zijn de Van Rossems . In het programma bezoekt historicus Maarten van Rossem, onder meer bekend van het programma De Slimste Mens , samen met zijn broer Vincent en zus Sis verschillende steden in Nederland. In en rondom de stad worden vervolgens verschillende historische plekken uitgelicht.

De van Rossems laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet kennen en vertellen de verhalen die daarbij horen. Vaak gebeurt dit aan de hand van hun eigen expertise: Maarten van Rossem is gespecialiseerd in geschiedenis, Vincent in architectuur en Sis in kunstgeschiedenis.

Geschiedenis van de stad

De drie gaan in de aflevering in vogelvlucht door de Asser geschiedenis, met speciale aandacht voor de stad in de tijd van Napoleon en de twintigste eeuw. De Van Rossems bezoeken dan verschillende hotspots in de stad, zoals De Brink, het Drents Museum en het nieuwe station - inclusief stationshond Mannes.

De historie van het nabijgelegen Veenhuizen wordt tevens uit de doeken gedaan en een aflevering in Drenthe is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een hunebed.

Verhuisadvies

Al met al zijn de Van Rossems heel positief over Assen. Vincent van Rossem laat zich zelfs verleiden tot het geven van een verhuisadvies aan mensen die nog naar woonruimte in Nederland zoeken. ‘Overweeg serieus om in Assen te gaan wonen. Ik zou zelf in Assen-zuid gaan wonen.’ Voor Maarten hoeft dat niet zo, maar desalniettemin vond hij De Brink in de Drentse hoofdstad ‘alleraardigst’ en het Drents Museum ‘een grote verdienste’. Toch een heel contrast met een aantal jaar geleden waar de historicus Drenthe nog afdeed als een ‘merkwaardige provincie’ waar de mensen vooral heel erg achter leken te lopen.

De eerste aflevering is op zaterdag 8 mei om 20.30 uur te zien op NPO2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu