Assen zet plannen voor Factory Outlet door

Het TT Circuit. Foto archief Marcel Jurian de Jong

Assen zet de plannen voor de bouw van een Factory Outlet Centre (FOC) bij het TT Circuit door. B en W gaven dinsdag groen licht. De gemeenteraad moet zich nu uitspreken.

Assen zet de plannen voor de bouw van een Factory Outlet Centre (FOC) bij het TT Circuit door. B en W gaven dinsdag groen licht. De gemeenteraad moet zich nu uitspreken.

Details van het voorstel, dat vandaag naar de gemeenteraad gaat, zijn nog niet bekend. Onduidelijk is of de gemeente bereid is de middenstand in het centrum van Assen te compenseren en zo ja op welke wijze. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het opkrikken van de binnenstad en door leegstaande winkelpanden een andere (woon)bestemming te geven.

Leegstand
Assen kampt met een grote leegstand. De Binnenstadsvereniging MKB Assen verzet zich met kracht tegen de komst van het FOC. Met name in de schoenen- en kledingbranche worden grote klappen verwacht. Niet alleen in Assen, maar ook in bijvoorbeeld Hoogeveen, Emmen en Winschoten wordt krachtig stelling genomen tegen een outlet.

In zijn Nieuwjaarsspeech hekelde de Drentse commissaris van de Koning de wat hij noemde conservatieve, primaire pavlovreactie in ondernemerskringen.

Dit leverde hem weer een storm van kritiek op van MKB Noord en VNO-NCW.

Coalitie
Het college in Assen bestaat uit een brede coalitie met wethouders van PvdA, D66, ChristenUnie en Stadspartij Plop. In de raad bezetten zij 21 van de 33 zetels. Hoewel bekend is dat binnen een aantal coalitiepartijen niet iedereen voor het FOC is, lijkt het voorstel van B en W aangenomen te worden. Donderdag 28 januari buigt de raad zich er over, veertien dagen later wordt een definitief besluit genomen.

B en W van Assen hebben zich steeds achter het FOC opgesteld, dat als een grote impuls wordt gezien voor de toeristisch-recreatieve zone bij Assen-Zuid. Hier zijn ook plannen voor een kunstijsbaan en TT Plaza. Het outletcentrum krijgt een oppervlakte van in eerste instantie 15.300 vierkante meter met een uitbouw in de tweede fase met nog eens 6000 vierkante meter. De bouw vergt een investering van 40 miljoen euro en het centrum gaat driehonderd mensen een baan bieden.

Lees ook:

Woedende reacties op FOC-uithaal Tichelaar

FOC discussie op social media

Noorden positief over FOC

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu